Færre virksomheder er erklæret konkurs i januar

De fleste virksomheder har betalt deres coronalån tilbage, og derfor er der færre konkurser, vurderer økonom. I detailbranchen er flere store aktører til gengæld gået i rekonstruktion.
Smykkevirksomheden Jane Kønig var blandt de detailvirksomheder, der i januar måtte dreje nøglen om. Siden er selskabet blevet samlet op af nye investorer. | Foto: Miriam Dalsgaard
Smykkevirksomheden Jane Kønig var blandt de detailvirksomheder, der i januar måtte dreje nøglen om. Siden er selskabet blevet samlet op af nye investorer. | Foto: Miriam Dalsgaard
AF RITZAU/ALEXANDER THORUP

I januar faldt antallet af konkurser til det laveste niveau i næsten to år.

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik onsdag.

Samlet set måtte 207 aktive virksomheder dreje nøglen om i januar. Det er det laveste niveau af konkurser på en måned siden februar 2022.

Opgørelsen omfatter virksomheder, der har mere end en ansat og/eller har en omsætning på mindst 1 mio. kr.

Faldet skyldes blandt andet, at der nu er færre konkurser blandt de virksomheder, der optog et coronalån under pandemien.

Sådan lyder en del af forklaringen ifølge Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri.

”2024 vil formentlig ikke byde på lige så mange konkurser som i 2023. Stort set alle virksomheder er nu kommet af med deres coronalån, og priserne på energi og råvarer er også kommet ned igen,” skriver han i en kommentar.

Detailbranchen er dog ikke gået helt fri for bemærkelsesværdige konkurser og rekonstruktioner.

I den forgangne måned gik smykkebrandet Jane Kønig først konkurs, men få dage efter genopstod i en ny konstruktion, ligesom modebrandet Han Kjøbenhavn og møbelhuset Paustian i øjeblikket er i fuld gang med en rekonstruktion. Derudover blev en række af Paustian-ejer Frantz Longhis selskaber erklæret konkurs.

Kigger vi mod udlandet blev det tyske stormagasin Kadewe, der har samme ejer som Illum i Danmark, sidst i januar sendt i rekonstruktion.

Forventer flere konkurser

Flere virksomheder har været nødsaget til at optage et lån under coronakrisen for at holde forretningen kørende. Da støtteordningen ophørte i løbet af 2022 og 2023, var det med til at hive tæppet væk under flere virksomheder.

Under pandemien optog virksomhederne tilsammen lån for 36,4 mia. kr. Indtil videre er der betalt 33,9 mia. kr. tilbage.

Selv om de fleste lån er blevet tilbagebetalt, så står virksomhederne stadig over for flere udfordringer.

”Renterne gnaver i marginerne og lønomkostningerne stiger i et højt tempo. Det presser fortsat en del virksomheder, der måske samtidig kæmper med vigende salg,” skriver Palle Sørensen, cheføkonom i Nykredit, i en kommentar.

”Vi forventer derfor fortsat et lettere forhøjet antal konkurser de kommende kvartaler,” lyder det.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også