Inflationen var tæt på nulpunktet i oktober

Inflationen i oktober var den laveste siden maj 2020 og er af Danmarks Statistik opgjort til 0,1 procent.
Foto: Monika Skolimowska/ap/ritzau Scanpix
Foto: Monika Skolimowska/ap/ritzau Scanpix
AF RITZAU

Inflationen fortsætter med at falde i Danmark og nærmer sig nu nulpunktet.

Danmarks Statistik har opgjort oktober måneds forbrugerprisindeks, og det viser en svag årlig stigning på 0,1 procent, hvor den i september lå på 0,9 procent.

Det vil sige, at forbrugerpriserne ligger på stort set samme niveau som sidste efterår.

Det er den laveste stigning på årsbasis siden maj 2020 og skyldes især prisfald på energi, herunder benzin og elektricitet.

”Det massive fald i inflationen over det seneste år er ikke set større siden midten af 70’erne og har fuldstændig taget os på sengen. Ved indgangen til 2023 var det bestemt ikke forventningen, at inflationen ville gå i nul inden årets udgang,” siger Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

Skal man tro Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri, vil inflationen imidlertid bevæge sig opad igen den kommende tid.

”Inflationen vil stige i november og december. I de kommende måneder vil vi ikke få lige så stærke negative basiseffekter fra energipriserne, og derfor vil inflationen stige. Inflationen vil dog fortsat holde sig på et moderat niveau,” siger han.

Den såkaldte kerneinflation – hvor energi og råvarer ikke regnes med – er opgjort til 3,3 procent, hvilket svarer til et fald på 0,4 procentpoint sammenlignet med september.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også