Danske virksomheder ser stadig mindre lyst på fremtiden

Økonom regner med en ”afmatning af dansk økonomi”, men ikke en krise.
Indikatoren tager højde for tilliden i både industri, bygge og anlæg, serviceerhverv og detailhandel. Værdier under 100 ligger under det historiske gennemsnit. | Foto: Miriam Dalsgaard
Indikatoren tager højde for tilliden i både industri, bygge og anlæg, serviceerhverv og detailhandel. Værdier under 100 ligger under det historiske gennemsnit. | Foto: Miriam Dalsgaard
AF RITZAU

Danske virksomheders syn på fremtiden er klart mere negativt end for blot få måneder siden.

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik fredag.

Særligt i industrien har synet på de kommende måneder udviklet sig i negativ retning med en overvægt af virksomheder, som forventer fald i både produktion og beskæftigelse.

”Dansk økonomi er på vej til at bremse mere op. Sandsynligvis i en sådan grad, at også arbejdsmarkedet bliver ramt,” lyder det fra Søren Kristensen, cheføkonom hos Sydbank, i en skriftlig kommentar.

”Det er dog også vigtigt at påpege, at det ligner en afmatning af dansk økonomi, men altså ikke en decideret krise.”

Samlet faldt den såkaldte erhvervstillidsindikator fra 97,3 i august til 93,4 i september. I juli var den oppe på 100,1.

Indikatoren tager højde for tilliden i både industri, bygge og anlæg, serviceerhverv og detailhandel. Værdier under 100 ligger under det historiske gennemsnit.

Faldet i industriens forventninger til fremtiden dækker over en række forskelle brancherne imellem.

Mens medicinalindustrien venter stigende beskæftigelse, har forventningerne taget et gevaldigt dyk hos føde-, drikke- og tobaksvareindustrien og maskinindustrien.

Samlet tegner det et billede af et dansk erhvervsliv, som er påvirket af udfordringer rundtomkring i verden.

Det mener Morten Granzau, vicedirektør i Dansk Industri.

”På vores eksportmarkeder er aktiviteten banket ned af høje renter og lav efterspørgsel. I Danmark er vi stærkt afhængige af at handle med verden omkring os, så når det blæser der, kommer danske virksomheder også i modvind,” siger han i en skriftlig kommentar.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter