Lille stigning i ledigheden kan være på vej

Foreløbige tal peger på, at ledigheden er steget med 700 i august. Niveauet er dog fortsat meget lavt.
Jobcentrene havde flere borgere på listen over ledige i august end i juli. Det viser foreløbige tal fra Danmarks Statistik. | Foto: Mathias Svold
Jobcentrene havde flere borgere på listen over ledige i august end i juli. Det viser foreløbige tal fra Danmarks Statistik. | Foto: Mathias Svold
AF RITZAU

Det ser ud til, at ledigheden vil stige for femte måned i træk, når regnskabet for august skal gøres op senere i denne måned.

Danmarks Statistiks ledighedsindikator, der giver en foreløbig prognose på udviklingen, siger i hvert fald, at ledigheden er steget med 700 i august måned.

De fordeler sig sådan, at der er kommet 900 flere på dagpenge, mens 200 færre er på kontanthjælp.

Holder prognosen stik, vil augusttallet nå op på 85.500 ledige. Det svarer til en ledighedsprocent på 2,9.

Sidste forår var der kun lige godt 71.000 ledige, og ledighedsprocenten var nede på 2,4 procent.

Alligevel er arbejdsløsheden fortsat meget lav i et historisk perspektiv og set i forhold til den afmatning, der blandt andet har ramt nogle af vores største handelspartnere.

”En del af forklaringen er, at der går typisk noget tid fra, at aktiviteterne aftager, til det for alvor rammer arbejdsmarkedet. Desuden har de senere års udbredte mangel på arbejdskraft formentlig også fået virksomhederne til at fortsætte med at rekruttere arbejdskraft,” mener Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv.

”Virksomheder og forbrugere er relativt robuste”

I Sydbank er cheføkonom Søren Kristensen ligeledes forholdsvis optimistisk, når det gælder ledighedsudviklingen på den lidt længere bane.

”Vi ser heldigvis, at både virksomheder og forbrugere er relativt robuste. Derfor kan man med rette håbe på, at arbejdsløsheden fortsat kun vil stige i et afmålt tempo, som betyder vi får den bløde landing i dansk økonomi, der fortsat er vores hovedscenarie,” siger han.

Selv om ledigheden har været stigende de seneste måneder, er beskæftigelsen faktisk steget. Det skyldes, at arbejdsstyrken er øget i samme periode. Blandt andet i kraft af tilgangen af udenlandsk arbejdskraft.

Danmarks Statistiks ledighedsindikator er en foreløbig prognose, som forventes at have en usikkerhed på 1000 personer i både op- og nedadgående retning.

De endelige ledighedstal for august foreligger først om tre uger.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også