For første gang i år har erhvervslivet lavere forventninger

Det er en ”spand koldt vand i hovedet”, at erhvervstilliden dykker for første gang i år, mener økonom.
Indikatoren er en måling af erhvervslivets syn på fremtiden og indregner blandt andet forventninger til omsætning og beskæftigelse. | Foto: Miriam Dalsgaard
Indikatoren er en måling af erhvervslivets syn på fremtiden og indregner blandt andet forventninger til omsætning og beskæftigelse. | Foto: Miriam Dalsgaard
AF RITZAU

For første gang i år ser dansk erhvervsliv mere dystert på fremtiden sammenlignet med måneden før.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Her fremgår det, at erhvervstilliden tog et dyk fra 100,5 i juli til 97,7 i august.

Indikatoren er en måling af erhvervslivets syn på fremtiden og indregner blandt andet forventninger til omsætning og beskæftigelse.

Værdier under 100 viser, at forventningerne er lavere end det historiske gennemsnit.

Ifølge Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, er det blandt andet højere renter og et tilbageholdende privatforbrug, der trækker erhvervslivets syn på fremtiden ned.

”Dagens tal er en spand koldt vand i hovedet, efter at stemningen i erhvervslivet ellers har været på vej op uafbrudt gennem 2023,” skriver han i en kommentar til tallene.

”Udsigten til en længere periode med højere renter, et tilbageholdende privatforbrug og større usikkerhed for økonomien er med til at lægge en dæmper på erhvervstilliden.”

Eurozonen er også skeptisk

Også uden for Danmarks grænser begynder erhvervslivet at tabe pusten.

I eurozonen er erhvervstilliden ligeledes faldet i august og endda mere end ventet. Det viste de såkaldte PMI-tal onsdag.

Eurozonen består af de lande, som bruger euroen som valuta. Det vil sige blandt andet Tyskland, som er Danmarks næststørste eksportmarked.

Derfor er det også helt naturligt, at det smitter af, når den tyske økonomi taber fart. Det påpeger Morten Granzau, vicedirektør i interesseorganisationen Dansk Industri (DI).

”Vores imponerende medicinalindustri med Novo Nordisk i spidsen har trukket dansk økonomi fremad den seneste tid og skjult det faktum, at resten af økonomien mærker den klare modvind fra de høje rente og en mere afdæmpet efterspørgsel fra især Tyskland,” skriver han i en kommentar.

Morten Granzau påpeger, at også manglen på medarbejdere, bremser danske virksomheders vækst.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også