Coop-formand genopstiller ikke til formandsposten

Lasse Bolander har meddelt Coops landsråd, at han ikke genopstiller som formand, når hans periode udløber i maj 2024. (Opdateret)
Foto: Stine Bidstrup
Foto: Stine Bidstrup

Coops formand, Lasse Bolander, er efter en periode med hård kritik snart fortid i dagligvarerkoncernen. Det meddelte han Coops landsråd på landsrådsmødet den 28. april, fremgår det af en netop udsendt pressemeddelelse. 

”Coops landsråd har igennem fem perioder valgt mig til at stå i spidsen for Coop. Det har været en stor ære, og jeg har gjort mit bedste for at leve op til tilliden,” udtaler Lasse Bolander i meddelelsen. 

Udover posten som bestyrelsesformand for Coop amba er Lasse Bolander formand for en række datterselskaber i Coop-koncernen, bl.a. Coop Danmarks bestyrelse.

”Med vedtagelsen af strategien ”Fremtidens Coop” og den historiske transformation, vi er i gang med at gennemføre lige nu, så er Coop - på trods af et utilfredsstillende regnskab i 2022 - godt i gang med at skrive et nyt og vigtigt kapitel i andelsforeningens 157 års lange historie. Et kapitel, som jeg er stolt over at have været en del af. Nu trykker vi speederen i bund for at realisere strategien, og jeg vurderer, at tiden vil være den rette til at give stafetten videre, når min formandsperiode udløber til maj 2024”, siger Lasse Bolander.

Historisk underskud

Meddelelsen kommer i forbindelse med, at Coops øverste myndighed Landrådet holder møde i Middelfart. 

Her skal de 126 medlemmer også stemme om et forslag, der ville forhindre Lasse Bolander i at genopstille, hvis han havde ønsket det. Forslaget lægger en tidsbegrænsning på 12 år for, hvor længe bestyrelsesmedlemmer kan sidde i Coop Ambas bestyrelse - og ville på forhånd diskcalificere Lasse Bolander som kandidat til formandsvalget næste år, fordi han har siddet i 15 år.

Coop er i øjeblikket i massive økonomiske udfordringer, hvilket blev understreget, da koncernen fremlagde 2022-regnskab i sidste uge. Her endte bundlinjen med et historisk stort underskud på 628 mio. kr. efter skat.

Topchef Kræn Østergaard Nielsen meldte torsdag ud, at Coop gennemfører en fyringsrunde på hovedkontoret, hvor omkring 180 stillinger bliver nedlagt. I januar blev 600 stillinger nedlagt i forbindelse med sløfningen af Coops netsupermarked, Coop.dk Mad.

Nedskæringerne kommer, efter Coop-ledelsen tidligere på året fremlagde en ny strategi, Fremtidens Coop, der skal rette op på udviklingen i koncernen. 

Den nye strategi medfører en række ændringer i den traditionsrige og andelsejede dagligvarekoncern. Coop siger blandt andet farvel til onlinehandel med dagligvarer, lukker Irma-kæden, sammenlægger Kvickly og Superbrugsen i en ny Coop-kæde samt intensiverer sit fokus på 365discount-kæden. 

”Det bliver et meget enklere og meget mere effektivt Coop med styrket konkurrenceevne og kundeattraktivitet, uanset om det er i vores discountbutikker, supermarkeder eller lokale nærbutikker. Det bliver en stor men nødvendig rejse – og vi vil inddrage både vores kunder og medarbejdere i at bygge Danmarks førende dagligvarekæder,” sagde Kræn Østergaard Nielsen i januar i forbindelse med præsentationen af den nye strategi. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også