Matas har butikker på observationsliste efter stigende husleje

Matas, Jysk, Imerco og Sport 24 fortæller alle til Børsen, at kæderne er udfordrede af stigende huslejepriser.
”Vi har ikke nogen lukninger på tapetet, men vi har butikker på observationslisten,” siger Linea Hvid Balshøj, der er leder for leje og udvidelser i Matas. | Foto: Matas/pr
”Vi har ikke nogen lukninger på tapetet, men vi har butikker på observationslisten,” siger Linea Hvid Balshøj, der er leder for leje og udvidelser i Matas. | Foto: Matas/pr

Stigende huslejer øger presset på butikker for at holde salgstallene oppe, og det får flere detailkæder som kosmetikkæden Matas til at holde ekstra øje med udviklingen i butikkerne, skriver Børsen.

”Vi har ikke nogen lukninger på tapetet, men vi har butikker på observationslisten. Vi skal som udgangspunkt have forretninger alle steder, og hvis vi kan se, at forholdene lige nu bliver markant forringet, så bliver vi nødt til at have en dialog med udlejer om, hvordan vi får butikken til at blive interessant igen,” siger Linea Hvid Balshøj, der er leder for leje og udvidelser i Matas, til Børsen.

Også Jysk, Imerco og Sport 24 melder om pres fra huslejestigninger og udelukker ikke, at det kan føre til fraflytning eller butikslukninger.

En del af priserne i detailhandlens huslejekontrakter reguleres efter nettoprisindekset (NPI), der viser udviklingen i forbrugerpriser uden afgifter og tilskud, og ifølge Børsen steg NPI i gennemsnit med 7,7 pct. i 2022, mens indekstallet var 117,4 i januar 2023.

Intet loft for erhvervsejendomme

Brancheforeningen Dansk Mode & Textil har flere gange ringet med alarmklokkerne i forhold til udsigten for butikkers stigende husleje og har opfordret Folketinget til at vedtage et lignende loft over huslejestigninger for erhvervslivet, på linje med det Folketinget i august vedtog for private lejere.

Her vedtog Folketinget et huslejeloft på maksimalt 4 pct. årligt i 2023 og 2024 for private lejemål, som skulle sikre, at folk ikke skulle risikere at gå fra hus og hjem på grund af stigende husleje ovenpå markant stigende leveomkostninger, blandt andet som følge af krigen i Ukraine.

Trods pres fra Dansk Mode & Textil og andre dele af erhvervslivet blev et lignende loft for erhvervslejemål ikke vedtaget.

Netop huslejestigninger var centralt for, at Sportmaster i marts lukkede 11 storcenterbutikker, som alle lå i centre, der er ejet af Danske Shoppingcentre.

Ifølge adm. direktør for Danske Shoppingcentre, Jesper Faurholdt, er der dog ikke hold i kritikken af lejeniveauet fra Sportmaster.

”Det vil jo undre mig, hvis der blev sagt andet. Men det, jeg kan konstatere, er, at vi i 2022 aldrig har lavet så mange lejekontrakter i vores centre historisk set. Så vi må bare konstatere, at den markedsplads, vi tilbyder, er så attraktivt, at vi kan indgå lejekontrakter,” sagde Jesper Faurholdt til DetailWatch i forbindelse med bruddet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også