Købmænd i byer med under 2500 indbyggere kan få del i inflationshjælp

Støtten til købmænd, der er pressede af høje energipriser, bliver øremærket butikkerne i de mindre byer. Det oplyser erhvervsminister Morten Bødskov (S). 
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) holder pressemøde torsdag eftermiddag om inflationshjælpen til landets mindre købmænd. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) holder pressemøde torsdag eftermiddag om inflationshjælpen til landets mindre købmænd. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Regeringens inflationshjælp til landets købmænd bliver forbeholdt butikker i byer med færre end 2500 indbyggere, og som er ramt af høje energipriser. 

Det oplyser erhvervsminister Morten Bødskov i forbindelse med præsentationen af de nærmere rammer for den såkaldte ”købmandsordning”, der skal komme pressede købmænd til hjælp.

”Vi står i midt i en energikrise, og det kan mærkes i hele landet – og især hos de mindre lokalsamfund. I mange små byer er det nemlig den lokale købmand, bager eller slagter, der er samlingspunktet. Derfor er det vigtigt, at vi styrker de små bysamfund. Nu har vi sammen med et bredt flertal i Folketinget fået lavet en god ordning, som netop giver en tiltrængt hjælpende hånd til dem, der er ramt af stigende energipriser,” udtaler Morten Bødskov i en pressemeddelelse.

Ud over det demografiske kriterium skal butikkerne have oplevet en stigning i energiudgifterne på minimum 50.000 kr. i 2022 sammenlignet med 2021. Samtidig skal forretningen have under 10 fuldtidsansatte.

Den midlertidige støtteordning er ud over købmænd også målrettet slagtere og bagere, der er med til at understøtte de mindre lokalsamfund med få dagligvarebutikker og indkøbsmuligheder.

I alt er der afsat 75 mio. kr. til ordningen. Halvdelen af midlerne afsættes til direkte støtte med en beløbsgrænse på 50.000 kr., mens den anden halvdel er øremærket støtte til energiforbedrende tiltag. Ansøgere kan søge om begge dele - og med en beløbsramme på 50.000 for begge ordninger ifølge aftalen. 

Mens den direkte støtte vil blive udbetalt, umiddelbart efter en ansøgning er godkendt, vil støtten til energiforbedringer først lande på kontoen, når de er foretaget og dokumenteret. Her vil butikkerne altså selv skulle foretage investeringen først. 

Ifølge aftalen forventes den direkte støtte at kunne blive udbetalt fra maj i år, mens de første tilsagn om støtte til energiomstilling ventes at følge måneden efter.

Købmandsordningen er en del af den samlede politiske aftale om inflationshjælp for i alt 2,4 mia. kr., der blev indgået mellem regeringen, SF, Danmarksdemokraterne, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige tidligere på måneden.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også