Løsning på Google Analytics-knude rykker et skridt nærmere

Nyt amerikansk dekret, der skal lovliggøre dataoverførsel mellem EU og USA og dermed også brugen af Google Analytics, kan sætte punktum for flerårigt vakuum og benspænd, mener Dansk Erhverv og IT-Branchen. Privacy-forkæmper er skeptisk.
Google Analytics blev for nyligt stemplet som ulovligt at bruge uden videre af Datatilsynet på grund af tvivl om, hvordan data opbevares. Det skal nyt amerikansk dekret rette op på.
Google Analytics blev for nyligt stemplet som ulovligt at bruge uden videre af Datatilsynet på grund af tvivl om, hvordan data opbevares. Det skal nyt amerikansk dekret rette op på.

Hovedpinen omkring brugen af Google Analytics kan være på vej til at lette, efter den amerikanske præsident Joe Biden fredag underskrev et dekret, der skal gøre USA til et såkaldt sikkert tredjeland at overføre data fra EU til.

Dekretet, der er en fornyelse af det amerikanske Privacy Shield, skal sikre, at overførslen af brugerdata, der finder sted, når europæiske firmaer bruger cloudløsninger fra amerikanske techkæmper som Google, Facebook og Microsoft, er inden for skiven af EU-lovgivningen.

EU-Domstolen har tidligere underkendt de eksisterende dataaftaler mellem EU og USA i dommene Schrems I og Schrems II, og det har sået tvivl om brugen af de amerikanske techvirksomheders værktøjer og services. For nylig vurderede Datatilsynet på baggrund af dommene, at brugen af statistikværktøjet Google Analytics, som mange webshops følger trafik og brugertal med, ikke kan bruges lovligt uden justeringer.

Det nye, opgraderede Privacy Shield skal lappe de huller, EU-domstolen har slået ned på, og dermed er der ifølge Dansk Erhverv Digital Handel tændt lys for enden af tunnelen.

”Aftalen skal selvfølgelig stadig godkendes af EU, men vi har aldrig været tættere på at komme ud af det vakuum, som Schrems II dommen skabte for danske og europæiske virksomheder,” skriver fagchef Carsten Rose Lundberg på Linkedin og uddyber, at EU’s godkendelse af aftalen kan tage op til et halvt år.

”Umiddelbart er vores vurdering, at når det er sket, så vil den største ændring være, at USA ikke længere er klassificeret som et usikkert 3. land. Persondata kan derfor godt opbevares på servere i USA, hvilket bl.a. var hovedudfordringen bag Datatilsynets udmelding om, at Google Analytics ikke uden videre kunne benyttes lovligt,” lyder det.

Privacy-forkæmper: Indhold halter stadig

Også i brancheorganisationen IT-Branchen falder nyheden i god jord.

”GDPR-loven er utrolig vigtig i forhold til at passe på borgernes data, men der er ingen tvivl om, at de to domme har skabt et gevaldigt benspænd for alle de virksomheder og myndigheder, der gerne vil bruge internettet, cloud og online tjenester. Så det er rart, at der nu er skabt klarhed omkring, at vi trygt kan stole på, at der bliver passet godt på europæiske data – også i USA,” siger Martin Jensen Buch, chefkonsulent i IT-Branchen, i en pressemeddelelse.

Mere afmålt er modtagelsen i privacyorganisationen Noyb, som er grundlagt af dataaktivisten Max Schrems, der i sin tid anlagde sagerne ved EU-Domstolen. I en pressemeddelelse vurderer organisationen, at det nye dekret halter efter EU-reglerne på to punkter.

”EU-Domstolen krævede, at amerikansk overvågning er proportional i henhold til artikel 52 i chartret om grundlæggende rettigheder (CFR), og at der er adgang til juridisk klageinstans, som krævet i henhold til artikel 47 i CFR. Bidens nye bekendtgørelse ser ud til at fejle på begge krav. Der er løbende ”bulk-overvågning” og en ”domstol”, der ikke er en egentlig domstol,” skriver Noyb.

Ifølge Datatilsynet betyder dekretet dog ikke, at der igen er grønt lys for at overføre persondata til USA uden videre. Næste trin er en proces i EU-Kommissionen inklusiv høring af Det Europæiske Databeskyttelsesråd, der skal afgøre, om dekretet giver tilstrækkelig datasikkerhed.

Datatilsynet stempler Google Analytics ulovligt

Danske netbutikker frygter at de bliver ’blinde’

Melding fra Datatilsynet koster webshop dyrt

”Google Analytics er kun toppen af isbjerget”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også