Sundhedsminister: Forslag om røgfrie unge er ikke slukket trods EU-regel

EU-regler er i øjeblikket i vejen, men regering fastholder ønske om at forbyde tobak til unge født efter 2010.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
AF RITZAU

Regeringen vil fortsat forsøge at gennemføre et tobaksforbud for unge født efter 2010. Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S), selv om hans ministerium har slået fast, at EU-regler i øjeblikket er i vejen.

”Vi anerkender fuldt ud, at det både er den hjemlige politik og EU’s politik, der skal ændres, men det er derfor, vi er i politik. Det er for at ændre nogle regler. Vi kan ikke blive ved med at holde taler, vi er nødt til at også at gøre noget ved det,” siger han.

Det er omkring tre uger siden, at regeringen i sit sundhedsudspil erklærede sig klar til at forbyde salg af tobak og nikotinprodukter til personer, der er født i år 2010 eller senere.

Ministeren har erkendt, at der vil være juridiske udfordringer ved forslaget. Det har været uvist, om det overhovedet ville kunne lade sig gøre.

”Det var derfor, jeg sagde, at der er juridiske udfordringer. Selvfølgelig skal vi først og fremmest have et flertal i Danmark, men der er også tobaksvaredirektivet. Som reglerne er i dag, kan vi indføre det og udrulle det frem til 2035. Men derfra skal tobaksvaredirektivet ændres for, at vi kan føre reglerne videre,” siger han.

Forslaget mødte massiv modstand. Blandt andet fordi der i fremtiden vil opstå en situation, hvor eksempelvis en 29-årig ikke må ryge, mens en 30-årig gerne må, fordi de er født før og efter det år, hvor forslaget gælder fra.

Det ser ministeren dog ikke de store udfordringer ved.

”Vi har i dag forskellige aldersgrænser, og nogen er 15 og 16 år, andre er 17 og 18 år. Det vil vi godt kunne håndtere. Målet er, at den 29-årige ikke har lyst til at købe cigaretter, fordi vedkommende ikke er blevet afhængig,” siger han.

Sundhedsministeriet vurderer, at den nuværende aldersgrænse på 18 år kan hæves år for år til eksempelvis 25 år inden for EU-reglerne.

Indtil reglerne eventuelt kan laves om i EU-regi, vil regeringen forsøge at skabe flertal i Folketinget for at gøre det gradvist.

Regeringen vil derfor ikke indføre en aldersgrænse på 25 år med det samme, selv om det vil ramme hårdest.

”Vi har mange mennesker, der blevet afhængige af det. Vi hjælper med rygestopkurser. Langt de fleste, der er afhængige af rygning, vil gerne stoppe, men de kan ikke, fordi det er dybt afhængighedsskabende,” siger Heunicke.

Det er af hensyn til dem, der ryger i dag, at man vil ikke hive cigaretten ud af hånden på dem, men for folk, der ikke er begyndt. Kan man godt gøre det?

”Vi tilbyder rygestopkurser, kæmpe indsatser. Vi har også sat prisen op på cigaretter, som primært rammer de unge rygere, men det kan mærkes mange steder. Vi gør alt, hvad vi kan for, at det ikke skal være attraktivt at ryge,” siger ministeren.

Coop bakker op om muligt tobaksforbud – men ønsker digital alderskontrol

Regeringen vil ”om nødvendigt” forbyde salg af tobak til unge

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også