Coop bakker op om muligt tobaksforbud – men ønsker digital alderskontrol

Regeringen ventes tirsdag at præsentere et forslag om et livslangt forbud mod køb af tobak for alle, der er født i 2010 eller senere. Forslaget møder opbakning fra Coop, der dog ligesom DSK peger på, at man bør indføre digital alderskontrol for at sikre, reglerne kan overholdes.
Regeringen fremlægger tirsdag eftermiddag sit udspil til en sundhedsreform, som ventes at indeholde et forbud mod salg af tobak til unge, der er født i 2010 eller senere. Arkivfoto. | Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken/Ritzau Scanpix
Regeringen fremlægger tirsdag eftermiddag sit udspil til en sundhedsreform, som ventes at indeholde et forbud mod salg af tobak til unge, der er født i 2010 eller senere. Arkivfoto. | Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken/Ritzau Scanpix

Hvis man er født i 2010 eller senere, skal man aldrig kunne købe cigaretter eller nogen anden form for tobak.

Det forslag vil ifølge TV 2 og Berlingske være en del af regeringens udspil til en sundhedsreform, der præsenteres tirsdag kl. 17 af sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

I dag er aldersgrænsen 18 år for køb af tobak, men hvis det nye forslag bliver gennemført, vil det betyde, at alle med en fødselsdato i 2010 eller senere ikke vil kunne købe tobak nogensinde – heller ikke efter deres 16 års fødselsdag.

Hos Coop møder forslaget opbakning fra CSR-direktør Signe Ditte Frese.

”Vi synes, det er et rigtig modigt, visionært og godt forslag,” siger hun til DetailWatch.

CSR-direktøren ser ikke noget negativt i forslaget, men hun påpeger dog, at det også skal være praktisk muligt for detailbutikkerne at overholde reglerne. Derfor skal man indføre aldersvalidering via betalingskort, lyder det.

”Praktikken skal lige tænkes igennem, således at det også kan lade sig gøre i virkeligheden.”

”Sådan så det ikke er den enkelte medarbejder nede i butikken, der skal vurdere, hvornår kunden er født. Det vil ikke komme til at fungere i praksis, og så vil vi bare opleve en masse snyd,” siger Signe Ditte Frese.

DSK: Vigtigt at digitalisere alderskontrollen

Hos De Samvirkende Købmænd, DSK, der repræsenterer knap 1.500 supermarkeder, discountbutikker og nærbutikker, mener vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen også, at forbuddet skal følges op med en digital aldersvalidering.

”Hvis et politisk flertal vil samle sig om et sådan forslag, vil vi kraftigt appellere til en digitalisering af alderskontrollen,” siger han og fortsætter:

”Danmark er blandt de førende lande i hele verden inden for digitalisering på betalingsområdet. Det skal vi udnytte til at gøre alderstjekket automatisk i forbindelse med langt de fleste køb. Det kan ske via kundens betalingskort, hvor et køb kan afvises, hvis kunden ikke er gammel nok.”

Det danske forslag om et livslangt forbud mod køb af tobak lægger sig op af et udspil fra regeringen i New Zealand fra december sidste år. Her lød det i et lovforslag, at alle, der er født efter 2008, aldrig skal kunne købe tobak.

Ifølge Claus Bøgelund Nielsen er det vigtigt, at der lægges en ambitiøs plan for en massiv styrkelse af kontrolindsatsen, så ”det ikke bliver en god forretning for kriminelle miljøer og dele af kioskverdenen.”

”Danmark kan ikke kopiere ideen 1:1 fra New Zealand, da handel på tværs af åbne grænser er mange gange mere naturligt for danske forbrugere end i New Zealand, hvor man skal flyve flere timer for at komme til et naboland,” påpeger han.

Aldersgrænse for salg af al alkohol

I det nye udspil fra den danske regering ventes det også, at der vil komme et forslag om en aldersgrænse for køb af alkohol i butikker. Hvis det står til regeringen, skal børn og unge under 18 år fremover ikke kunne købe nogen former for alkohol, hvilket vil betyde, at 16- og 17-årige ikke længere vil kunne købe øl og vin.

Forslaget kommer kort tid efter, at Sundhedsstyrelsen har præsenteret nye anbefalinger, hvor det lyder, at unge under 18 år helt skal lade være med at drikke alkohol.

Hos Bryggeriforeningen er adm. direktør Niels Hald som udgangspunkt positiv over for forslaget.

”Vi bakker op om intentionen bag regeringens udspil. Men de unge fra 16 år og opefter er allerede i fuld gang med at udvikle en mere ansvarlig alkoholkultur og drikker betydeligt mindre alkohol, end deres forældre gjorde, dengang de var unge – det så vi senest i den netop offentliggjorte Nationale Sundhedsprofil,” siger han og fortsætter:

”Vi mener, at en endnu mere ansvarlig alkoholkultur blandt unge bliver langt lettere at opnå gennem fortsat og forbedret dialog med de 16-17-årige frem for gennem et forbud over for dem. Samtidig bør de nuværende salgsaldersgrænser håndhæves langt mere effektivt.”

Forslaget er dog ikke omkostningsfrit, understreger Niels Hald og peger på en række mulige negative konsekvenser.

”Et salgsforbud over for de 16-17-årige vil ligesom i Sverige medføre et illegalt marked for alkohol til unge – og udbyderne kan samtidig markedsføre andre fristende, illegale produkter over for de unge. Og når alkohol bliver indtaget af unge i hemmelighed og uden for trygge rammer, bliver det samtidig vanskeligere at hjælpe dem, hvis de får problemer.”

Onlinemarkedet for dagligvarer går tilbage efter corona-boost

Lidl vil åbne otte butikker i nyt regnskabsår

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også