Detailbranchen retter skytset mod kontantpligt for butikker: Skal også gælde banker

Butikker er forpligtede til at tage imod kontanter, men det er bankerne ikke. Dansk Detail og Danske Handelsbyer mener, at nyt lovforslag skal sørge for, at butikkerne ikke sidder tilbage med kontanter, de ikke kan komme af med.
Foto: Lærke Posselt
Foto: Lærke Posselt

Et nyt lovforslag bør indebære, at banker og sparekasser skal være forpligtede til at tage imod kontanter, skriver brancheorganisationen Dansk Detail og Danske Handelsbyer i et debatindlæg i Børsen.

De mener, at behovet for kontanter har ændret sig markant, siden kontantpligten blev indført i 1984, hvor alle butikker blev pålagt at tage imod kontanter, men samme pligt blev ikke indført for bankerne.

I en verden, hvor kontanter fylder mindre og mindre af de daglige handler i butikker, og bankerne har færre filialer med kassebetjening, mener Dansk Detail og Danske Handelsbyer derfor, at det er på tide at revidere kontantpligten, så den også omfatter bankerne og sparrekasserne.

”Der er fortsat et stort behov for at kunne komme af med dagens omsætning og hæve nye byttepenge. Og selvom kontantpligten måske i fremtiden liberaliseres ligesom i Sverige, vil der fortsat være et stort behov for bankernes kontanthåndtering,” skriver Nikolai Klausen, direktør i Dansk Detail, og Anders Baagland, formand for Danske Handelsbyer, i indlægget.

Kontantpligt i folketinget til april

Folketinget skal i april behandle et lovforslag, hvor blandt andet kontantpligten er til forhandling.

Forslaget indebærer, at erhvervsdrivende ikke skal være forpligtede til at modtage kontanter i handler med andre erhvervsdrivende.

Samtidig formaliseres den hidtidige dispensationspraksis for kontantreglen , så festivaler og lignende arrangementer af midlertidig karakter fremover ikke længere skal ansøge om dispensation fra kontantreglen.

I 2018 blev kontantreglen lempet, så butikker, som ligger i områder med forhøjet risiko for røveri, kun er forpligtede til at modtage kontanter fra kl. 6 om morgenen til kl. 20 om aftenen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også