Detailsalget faldt en smule i februar

Efter at have taget et pænt hop i januar faldt omsætningen i detailhandlen igen en smule i februar.
Foto: Charlotte De La Fuente, POLFOTO
Foto: Charlotte De La Fuente, POLFOTO
AF RITZAU

Omsætningen i landets butikker faldt en smule i februar i forhold til måneden før, når man ellers korrigerer for sæson og prisudvikling.

Det viser Danmarks Statistiks såkaldte detailomsætningsindeks, som er offentliggjort fredag.

Det viser et fald på 1,2 procent sammenlignet med januar, der dog også var en god måned for butiksejerne.

Niklas Praefke, der er cheføkonom hos Ledernes Hovedorganisation, peger på genåbningen af restaurationslivet som en mulig forklaring på tallene.

”Februar var startskuddet til en tilbagevenden til en normal tilværelse uden restriktioner. Det betød blandt andet, at restauranterne kunne slå dørene op igen helt uden restriktioner, og at nattelivet blev genåbnet. Det har formentlig flyttet forbrug fra butikkerne og hen til serviceerhvervene,” skriver han i en kommentar.

Grund til bekymring

Kigger man lidt længere frem, kan der være grund til bekymring i detailhandlen, mener seniorøkonom i Sydbank Mathias Dollerup Sproegel med baggrund i den seneste måling af forbrugertilliden.

Den er den laveste, der er registreret siden 2008.

”Forbrugerne vurderer, at krigen i Ukraine har ramt dansk økonomi som et granatchok. Heldigvis ser forbrugerne knap så negativt på deres egen økonomiske situation, og derfor frygter vi ikke et decideret kollaps i forbruget,” skriver han i en kommentar.

Det er blandt andet fødevarebutikker, der med en nedgang på to procent er med til at trække indekset for februar i nedadgående retning.

Omvendt har der været gang i kasseapparaterne i tøjbutikkerne, der noteres for en fremgang på 5,1 procent.

På trods af de røde tal ligger den samlede detailomsætning trods alt 2,5 procent højere end februar sidste år, hvor coronarestriktioner også dæmpede forbruget en smule.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også