Støttepartier og Venstre klar til sanktionshjælpepakker til virksomheder

Får en virksomhed svære kår på grund af sanktioner mod Rusland, skal den hjælpes, lyder det fra flere partier. Erhvervsministeriet oplyser, at man følger EU-arbejdet på området tæt.
Finansminister Nicolai Wammen (S) drøfter onsdag eftermiddag muligheden for sanktionshjælp til virksomheder med EU's økonomi- og finansministre | Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Finansminister Nicolai Wammen (S) drøfter onsdag eftermiddag muligheden for sanktionshjælp til virksomheder med EU's økonomi- og finansministre | Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
AF RITZAU/DETAILWATCH

Venstre, SF og Enhedslisten er klar til at hjælpe virksomheder med økonomisk hjælpepakker, hvis de bliver hårdt ramt på økonomien på grund af sanktioner mod Rusland.

Med opbakning fra de tre partier tegner der sig et politisk flertal for at indføre en form for hjælpepakker til de hårdest ramte virksomheder, hvis regeringen vil det.

Onsdag eftermiddag mødes EU's økonomi- og finansministre til en videokonference for at diskutere mulighederne for at hjælpe virksomheder, der får sværere ved at drive forretning på grund af sanktionerne mod Rusland.

Finansminister Nicolai Wammen (S) deltager på mødet. Ministeriet ønsker ikke at kommentere mødets indhold.

Hverken Venstre, SF eller Enhedslisten har et færdigt bud på, hvordan man skal hjælpe. Det kommer an på, hvordan restriktionerne rammer, og hvilke rammer EU laver.

Erhvervsordfører Torsten Schack (V) "har ikke en færdig opskrift" på, hvordan man skal hjælpe.

"Men lad os få en grundig dialog om, hvor det rammer, og hvilke håndtag kan vi så tage i brug," siger han.

"Det er ikke fordi, jeg synes, det er en fornøjelse at skulle grave ned i de offentlige kasser og hælde penge ud," tilføjer han, men han vil gerne hjælpe der, hvor "det stikker af".

Nødvendigt med sanktioner

Ifølge erhvervsordfører Rune Lund (EL) er sanktioner "helt nødvendige, selv om de kan ramme os selv". Og det kan betyde, at nogle virksomheder skal hjælpes.

"I Enhedslisten støtter vi de hårdest mulige sanktioner mod Rusland. Og derfor er vi også villige til at diskutere, hvordan man bedst skærmer arbejdspladser og virksomheder i Danmark og i Europa," siger han.

Også finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen (SF) mener, at man skal hjælpe trængte virksomheder.

Hun kan ikke love, at der ikke er nogen, der kommer til at mærke det.

"Men det er vores position, at hvis der er nogle virksomheder, der bliver meget hårdt ramt, så vil vi gerne se på nogle løsninger på det."

Hjælpepakkerne skal afhænge af, om det er meget energitunge virksomheder, der bliver ramt på grund af et forbud om at eksportere russisk gas. Eller om det er fødevarebranchen, der bliver ramt, på grund af Ruslands meget store hvedeproduktion.

I EU-sammenhæng vil hjælpepakker blive diskuteret blandt finansministrene, mens udmøntningen af hjælpepakkerne hører under Erhvervsministeriet.

Erhvervsministeriet oplyser til DetailWatch, at "eventuel kompensation til virksomheder vil være afhængig af EU-rammerne for statsstøtte, og det arbejde følger ministeriet tæt."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også