NGO: Tøj indleveret til genbrug hos kæder ender som affald

Hos Forbrugerrådet Tænk efterlyser man, at virksomheder, der modtager tøj til genbrug, er mere åbne omkring udfordringerne ved at kende til endedestinationen for tøjet.
NGO Changing Markets Foundation har doneret tøj til en række store modekæder i, ifølge NGO'en selv, perfekt stand, som senere har vist sig at blive smidt ud. | Foto: Jacob Ehrbahn
NGO Changing Markets Foundation har doneret tøj til en række store modekæder i, ifølge NGO'en selv, perfekt stand, som senere har vist sig at blive smidt ud. | Foto: Jacob Ehrbahn

Der er stadig et stort problem med, at de beklædningsgenstande, som store tøjkæder samler ind, ender med at blive ødelagt eller dumpet i eksempelvis afrikanske lande som tøjaffald.

Det peger en ny undersøgelse fra den hollandske NGO Changing Markets Foundation på, skriver Information

NGO’en har selv doneret beklædningsgenstandene, der ifølge NGO’en har været i perfekt stand, til bl.a. H&M’s butikker i Belgien, Frankrig, Tyskland og Storbritannien og sporet det via såkaldte Airtags. Ifølge undersøgelsen er 16 ud af de 21 stykker tøj, NGO’en har fulgt det seneste år, enten blevet ødelagt, efterladt på lagre eller eksporteret til Afrika, hvor en stor del af tøjet ender som affald.

Hos Forbrugerrådet Tænk efterlyser man, at virksomheder, der modtager tøj til genbrug, er mere åbne omkring udfordringerne ved at kende til endedestinationen, mens H&M i et skriftligt svar til avisen tilkendegiver, at man tager resultaterne af undersøgelsen ”meget alvorligt”.

”Vi er ydmyge over for, at vi og vores tidligere partner ikke har formået at leve op til vores egne høje standarder. Vi er enige i rapporten om, at det er et stort problem i vores industri og i andre, at kasserede produkter ikke bortskaffes korrekt og bliver til affald i forskellige lande,” lyder det fra H&M.

Afsløret af svensk undersøgelse

Tidligere har det svenske medie Aftonbladet beskrevet, at selvom H&M lover, at tøjet bliver genbrugt, såfremt det er i god stand, så er det langt fra sandheden om alt det tøj, som modeselskabet indsamler fra sine kunder.

For at undersøge den påstand havde Aftonbladet placeret såkaldte Airtags i ti forskellige stykker tøj, så tøjet kan spores. 

Ingen af de 10 stykker tøj, der alle var rene og ubeskadigede, blev i Sverige, men blev først sendt til Tyskland til førstesortering, før det blev sendt verden rundt og endte i lande som Indien, Benin og Rumænien. Andre tøjstykker tabte Aftonbladet kontakten til, hvilket betyder at de meget vel kan være havnet i havet, skriver mediet. 

Ifølge Aftonbladet har de ti beklædningsgenstande i alt rejste mere end 1,5 gang rundt om jorden – svarende til 60.000 kilometer – via lastbiler og fragtskibe.

I forbindelse med afsløringen afviste H&M at stille op til interview, men Harsha Bammanahali, chef for reverse supply chain i H&M, skrev i et mailsvar, at ”H&M-koncernen er kategorisk imod, at tøj bliver til affald.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også