Rammer dansk eksport: Den svenske krone falder til laveste niveau i 14 år

Den lave svenske krone og svigtende efterspørgsel har stor betydning for danske detailvirksomheder, der eksporterer til Sverige.
Den svenske krone er på det laveste niveau i årevis, og det koster dyrt for danske detailvirksomheder. | Foto: Klaus Nowottnick/Ritzau Scanpix
Den svenske krone er på det laveste niveau i årevis, og det koster dyrt for danske detailvirksomheder. | Foto: Klaus Nowottnick/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Den svenske krone er faldet til et niveau, der ikke er set lavere siden nogle få dage under finanskrisen i 2009, så der nu skal under 65 danske kr. til at købe 100 svenske.

”Den svenske krone er utrolig svag. Det er utrolig usædvanligt, at vi kan købe 100 svenske kroner for under 65 danske kroner,” skriver Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri, i en skriftlig kommentar.

”Bortset fra et par ganske få dage i marts 2009 under finanskrisen, så har den svenske krone ikke været billigere i mere end 40 år,” siger han.

Svækkelsen af den svenske krone har været med til at få inflationen – priserne på varer og tjenester – i landet til at stige. Det skyldes, at en svag svensk krone betyder højere importpriser for landets virksomheder.

Rammer dansk eksport

I april er inflationen opgjort til 10,5 procent på årsbasis ifølge Sveriges statistiske centralbureau, Statistikmyndigheten.

Det betyder, at priserne i april var 10,5 procent højere end i april sidste år.

Til sammenligning var inflationen i Danmark i april 5,6 procent.

Selv om den lave svenske kroner betyder, at man får mere for sine danske kroner i Sverige, så kan udviklingen dog også få negativ effekt i Danmark.

”Den lave svenske krone og svigtende efterspørgsel rammer også dansk eksport. Den lave svenske krone gør det dyrere for svenskerne at købe danske produkter,” siger cheføkonom Allan Sørensen og tilføjer:

”Svækkelsen af den svenske krone kan også give danske virksomheder økonomiske tab på deres svenske ordrer. En ordre fra Sverige på 10 mio. kr. svenske kr. mister værdi, når den skal veksles om til danske kroner.”

Den svenske krones kurs er torsdag formiddag 0,645 i forhold til danske kroner.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også