I 95 ud af 100 sager om butikstyveri bliver den tiltalte dømt

Særligt mænd i 30’erne er overrepræsenteret i statistikken
Vibeke Knudsen, indehaver af en Ønskebørn-butik, blev i 2018 så træt af gentagne tyverier uden konsekvenser, at hun lagde en overvågningsvideo af en tyv på Facebook (Arkivfoto). | Foto: Brian Karmark
Vibeke Knudsen, indehaver af en Ønskebørn-butik, blev i 2018 så træt af gentagne tyverier uden konsekvenser, at hun lagde en overvågningsvideo af en tyv på Facebook (Arkivfoto). | Foto: Brian Karmark
AF RITZAU

95 pct af sagerne om butikstyveri seneste år endte med en fældende afgørelse – altså at personen blev kendt skyldig.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Det svarer konkret til, at der var 10.476 fældende afgørelser ud af i alt 11.002 afgørelser.

Andelen af fældende afgørelser for butikstyverier er på niveau med de foregående fem år. Det har svinget mellem 94,6 pct. som det laveste i 2021 og 96,1 pct. som det højeste i 2019.

Langt de fleste sager om butikstyveri handler om tyveri fra købmænd, supermarkeder eller mejerier.

I tre ud af fire sager sidste år, hvor en person blev kendt skyldig i butikstyveri, var forbrydelsen begået i sådanne butikker.

Og det var i 2022 oftest mænd, der blev straffet for butikstyveri. Det var det i 6.801 tilfælde sidste år svarende til 65 pct. af de fældende afgørelser.

Også når man ser på alder, er der forskel på, hvem der gør sig skyldig i at hapse fra butikker. Både hos kvinder og mænd er det oftest de 30-39-årige. Derefter kommer de 40-49-årige.

Den eneste aldersgruppe, hvor der er flere fældende afgørelser for butikstyveri sidste år for kvinder end for mænd, er blandt de 70-79-årige.

181 kvinder i denne aldersgruppe blev straffet for butikstyveri, mens det var tilfældet for 167 mænd.

Butikstyverier straffes som oftest med en bøde. I 93 pct. af tilfældene, hvor en person sidste år blev kendt skyldig i butikstyveri, endte det med en bødestraf.

I fire pct. af sagerne endte det med en frihedsstraf, altså betinget eller ubetinget fængsel.

De resterende tre pct. udgør blandt andet sager, der har ført til advarsler eller foranstaltningsdomme.

Man kan idømmes en foranstaltning, hvis man var utilregnelig på gerningstidspunktet på grund af sindssygdom eller lignende. I de sager vil man skulle i behandling på en psykiatrisk afdeling.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter