Norsk dagligvarekoncern afviser ansvar for høje madpriser

Norgesgruppen, der bl.a. står bag kæder som Kiwi, Joker samt Meny og Spar i Norge, vil ikke have skylden for høje madpriser. ”Vi tjener mindre,” siger koncernchef.
Norgesgruppen står bag kæder som Meny, Spar, Kiwi og Joker i Norge. | Foto: Aleksander Klug
Norgesgruppen står bag kæder som Meny, Spar, Kiwi og Joker i Norge. | Foto: Aleksander Klug

Norgesgruppen afviser i forbindelse med et møde mellem dagligvarebranchen og den norske erhvervsminister Jan Christian Vestre og fødevareministerminister Sandra Borch, at dagligvarekoncernen skulle have et medansvar for de store stigninger på dagligvarer, eller at koncernen tjener på at øge priserne. 

Det skriver det norske erhvervsmedie E24.

”Vores budskab til regeringen er, at vi ser en stor stigning i omkostninger i alle dele af værdikæden. Både leverandørerne og butikkerne oplever, at omkostningerne går i luftet. Det fører til, at fødevarepriserne stiger, men vi tjener stadig mindre på denne situation,” siger Runar Hollevik, adm. direktør i Norgesgruppen, til E24.

Norgesgruppen står bag kæder som Meny, Spar, Kiwi og Joker i Norge og står for 44 pct. af omsætningen på det norske dagligvaremarked.

Samlet set er mad og drikke blevet 6,5 pct. dyrere i 2022 i Norge, hvilket er det største prishop siden 1987, viser tal ifølge SSB, der er den norske pendant til Danmarks Statistik. Fra december 2021 til december 2022 er dagligvarepriserne steget med 11,5 pct.

Runar Hollevik erklærer sig enig i, at en stigning på 11,5 pct. på mad er meget på et år, men henviser til, at prisstigningen i Danmark og Sverige var på henholdsvis 14,9 og 18,1 pct.

Koncernchefen brugte ifølge E24 mødet med regeringen torsdag på at opfordre til indgreb på to områder: Energipriserne og landbrugsforliget samt at ”at sikre frie kommercielle forhandlinger.”

Dialogen mellem parterne, der består af Coop, Norgesgruppen, Reitangruppen, Orkla, Nortura, NHO Mad og drikke og Dagligvareleverandørernes forening samt de to ministre, er et forsøg på at forstå de vigtigste årsager til prisstigningerne. 

I Danmark forsøgte den nu tidligere S-regering i fjor at igangsætte et såkaldt ”pristjek,” der skulle finde ud af, om der var dagligvarekæder, der tjente unormalt meget på at øge priserne. Pristjekket har siden valgudskrivelsen i november været sat på hold, og det vides ikke, om det har en fremtid.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også