DetailWatch

Dagligvarekæde lukker flere butikker: "Stigende elpriser har været dråben"

Coop lukker fire underskudsgivende butikker i kæden Dagli’brugsen i slutningen af året. ”Butikkerne står ikke til at redde,” siger kædedirektør.

I fire mindre byer forsvinder Dagli' Brugsens facade snart fra byens supermarked. Stærkt stigende strøm- og energipriser blev dråben. | Foto: Rasmus Baaner/Ritzau Scanpix.

Borgerne i og omkring Nørre Broby, Rørby, Trige og Ågård må snart se sig om efter et nyt sted at handle ind, efter Dagli’ Brugsen i de fire byer lukker i henholdsvis slutningen af november og starten af december.

Årsagen til de fire butikslukninger er ifølge Coop, der står bag dagligvarekæden, at de alle fire er underskudsgivende, og at der ikke er udsigt til, at udviklingen vender. Samtidig står de alle fire over for større investeringer i nyt køl- og frostanlæg.

Oveni kommer de markante stigninger på el og energi, der bliver det sidste dødsstød for butikkerne.

”Trods stor indsats fra uddelere og medarbejdere alle fire steder, står butikkerne ikke til at redde. De stærkt stigende elpriser har så været dråben, der fik bægeret til at flyde over, og som var medvirkende til, at der ikke var andre muligheder her og nu,” siger Torben B. Andersen, kædedirektør i Dagli´brugsen, der i alt har knap 300 butikker, i en pressemeddelelse.

Alvorlig situation

De Samvirkende Købmænd (DSK) har tidligere på måneden meddelt, at 150-200 mindre butikker risikerer at må lukke i løbet af vinteren, fordi de ikke kan få økonomien til at hænge sammen i forbindelse med de stigende el- og energiregninger.

”Det er en alvorlig situation for mange butikker og dermed for mange lokalsamfund. Men fra Coops side vil vi gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe de mindre butikker – der primært er ejet af selvstændige brugsforeninger – gennem krisen, så vi også har de vigtige lokale samlingspunkter, når krisen er ovre,” siger Allan Kristoffersen, koncerndirektør i Coop.

Coop har for nylig gennemført en stor omlægning af forretningen, der betyder, at discountkæden Fakta lukker fra nytår og erstattes af Coop 365discount. Samtidig lægger Superbrugsen og Kvickly sammen, men kæderne Dagli’brugsen og Irma skal arbejde mere frit og decentralt.

I den forbindelse udtalte kædedirktør Torben B. Andersen, at presset på forretningen gjorde det nødvendigt at kunne agere hurtigere, men det har altså ikke været nok til at redde de fire aktuelle butikker fra lukning.

”Jeg synes, det er det helt rigtige tidspunkt, at vi bliver mere frie på. Der er ingen tvivl om, at det er et svært marked for de mindre dagligvarebutikker, og vi har brug for at kunne træffe nogle hurtigere og mere effektive, lokale beslutninger,” lød det fra kædedirektøren.

DetailWatch har tidligere beskrevet, at Coop har forsøgt at sætte ind i kampen mod de stigende priser ved at skrue ned for temperatur og lys og slukket og fjernet over 2.000 kølere fra butikkerne, der forventes at reducere strøm- og energiforbruget med 20 pct.

Samtidig har Coop iværksat en langsigtet energispareplan, der blandt andet omfatter etablering af solcelleanlæg og bedre udnyttelse af overskudsvarme. Målet er at reducere energiforbruget med yderligere 10 pct. frem til 2025.

Coop opkøber Fakta-ejendomme i Tyskland

Salling Group åbner ny discountkæde

Døgnflue eller nyt discountland? Sådan vurderer fagfolk Salling-træk

Mere fra DetailWatch

IC Group har kurs mod afvikling mens modebrands kører videre i premium-koncept

Modeiværksætter og -milliardær Niels Martinsens livsværk IC Group er i dag blot et levn fra tiden som børsnoteret virksomhed og skal med tiden nedlægges som led i strategiskifte, fortæller Christoffer Martinsen-Kønigsfeldt, ny bestyrelsesformand for koncernens resterende to modebrands Tiger of Sweden og By Malene Birger.

Læs også

Relaterede