Stigende benzinpriser påvirker danskernes indkøbsvaner

Mere end hver fjerde siger i en spørgeundersøgelse, DetailWatch har fået foretaget, at de stigende priser på benzin har ændret deres indkøbsvaner, så bilen nu bruges mindre til indkøb.
Benzinprisen for en liter blyfri 95 var søndag 12. juni 17,99 kr. hos Cirkle K i Randers. | Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Benzinprisen for en liter blyfri 95 var søndag 12. juni 17,99 kr. hos Cirkle K i Randers. | Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Benzinpriserne kravler højere og højere op i øjeblikket, og de stigende priser på benzin påvirker også, hvordan danskerne handler ind.

Det viser en ny spørgeundersøgelse, som Wilke har foretaget for DetailWatch.

Her svarer 28 pct. af respondenterne ’ja’ til, at de stigende benzinpriser har ændret deres indkøbsvaner. Heraf svarer flest, 56 pct., at de har ændret på vanerne, så de nu bruger bilen mindre til indkøb for at spare på benzin.

Dernæst svarer 38 pct. af respondenterne, at de handler større ind – og handler færre gange for at spare på benzin – mens 35 pct. svarer, at de handler ind tættere på for at spare på benzinen.

Ifølge Ida Moesby, der er forbrugerøkonom hos Nordea, er det en naturlig reaktion, at forbrugerne tænker i det samlede regnestykke, når de handler ind.

”Det giver god mening, at man også tænker over, at det ikke nødvendigvis kan betale sig at starte bilen op og køre langt for at spare nogle penge nede i supermarkedet, fordi besparelserne sådan set kan være ædt op af benzinpriserne,” siger hun.

Har ikke fyldt før

Spørger man Flemming Birch, der er partner i konsulenthuset Birch & Birch, som arbejder med rådgivning til detailbranchen, er det en ny udvikling – benzinpriserne har ikke tidligere haft en særlig stor betydning, når det gjaldt indkøb i supermarkederne, forklarer han.

”Benzin indgår i dag i vores husholdningsregnskab på en anden måde, end det har gjort tidligere. Før har vi bare startet bilen og kørt ud og handlet ind efter det gode tilbud. Så kunne det godt være, at vi brugte 40 kr. i benzin på det, men det har vi ikke tænkt over. Nu tænker vi over det,” siger han og fortsætter:

”Så de stigende benzinpriser betyder helt sikkert noget – særligt i forhold til de indkøb, der er lidt langt fra hjemmet.”

Ifølge en undersøgelse, som Dagrofa for nylig har fået foretaget, er der – måske ikke så overraskende – stor forskel på, hvor langt der er til nærmeste dagligvarebutik afhængig af, hvor i landet man bor.

Gennemsnittet trækkes op af jyske kommuner, hvor der er længere afstand og altså mere behov for fx bilen, mens der er kortest afstand i hovedstadsregionen.

Justerer indkøbsvaner

At der bliver tænkt mere i regnestykket benzin plus indkøb er måske ikke så mærkeligt.

I de seneste måneder har fødevarepriserne sammen med energipriserne ligget i toppen blandt kategorierne, der har øget leveomkostninger generelt for danskerne.

Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik er prisen på fødevarer steget 10 pct. siden maj sidste år, mens omkostningerne til energi og varme er vokset 9,1 pct., og for transport lyder stigningen på 13 pct.

De højere fødevarepriser har i sig selv også fået forbrugerne til at lægge indkøbsruten om, som DetailWatch beskrev onsdag.

Ifølge undersøgelsen fra Wilke har de stigende priser på fødevarer og dagligvarer blandt andet fået knap hver femte dansker til at skifte supermarked og mere end hver anden til at gå mere efter tilbudsvarer.

Knap hver femte handler nu i andre supermarkeder på grund af prisstigninger

Prisbekymringer slår rod: Fire ud af fem forventer stigninger frem til nytår

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også