Enhedslisten: Regeringen må forberede retssag om EU-mindsteløn

Den danske regering bør øjeblikkeligt begynde at forberede sig på en sag ved EU-domstolen, mener Enhedslisten.
"Det kan vi ikke acceptere,” siger Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet, Nikolaj Villumsen, om ny aftale.. | Foto: Stine Bidstrup/IND
"Det kan vi ikke acceptere,” siger Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet, Nikolaj Villumsen, om ny aftale.. | Foto: Stine Bidstrup/IND
AF RITZAU

Aftalen om mindsteløn i EU truer den danske model, og derfor bør regeringen allerede nu forberede en retssag ved EU-domstolen. Det mener regeringens støtteparti Enhedslisten.

”Med aftalen tilraner EU sig magt over lønområdet. Det er ikke alene dybt bekymrende, det er også i strid med EU-traktaten. Det kan vi ikke acceptere,” siger Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet, Nikolaj Villumsen.

Han understreger, at aftalen først skal godkendes af EU-Parlamentet og Rådet, før den er endelig. Men meget tyder på, at det vil ske, og derfor bør regeringen allerede nu forberede en sag ved domstolen, mener Enhedslisten.

Regeringens støtteparti vil rejse spørgsmålet i Folketinget, siger Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Victoria Velásquez.

”Det må gøres klart, at EU slet ikke har kompetence til at lave lønfastsættelse på denne måde,” siger Victoria Velásquez.

S slår på tromme for retssag

Også Socialdemokratiets medlem af EU-Parlamentet, Marianne Vind, siger tirsdag, at hun i yderste konsekvens ønsker sagen for domstolen. Udmeldingen kommer, efter at EU-Parlamentet og Rådet natten til tirsdag er nået frem til aftalen om mindsteløn.

”Hvis det her forslag reelt set indfører mindstelønninger i Danmark, kommer jeg til at slå på tromme for, at Danmark, om vi så skal gøre det alene, anlægger sag mod EU,” siger Marianne Vind.

Den danske beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard (S), er langtfra begejstret for, at EU-direktivet om mindsteløn er faldet på plads mellem EU-Parlamentet og Rådet.

Det udtaler han i en pressemeddelelse.

”Der er vist ingen tvivl om, at Danmark aldrig har ønsket et direktiv om mindsteløn. Derfor er jeg selvfølgelig også ærgerlig over, at direktivet ser ud til at blive en realitet. Forhandlerne fra Rådet og Europa-Parlamentet er blevet enige om en direktivtekst, og vi kommer til at studere de endelige formuleringer meget nøje,” udtaler beskæftigelsesministeren i meddelelsen.

Aftalen skal formelt godkendes i EU-Parlamentet og i Rådet, før den træder i kraft. Det ventes dog at være en formalitet, da aftalen er indgået mellem netop de to parter.

Derfor afventer de danske myndigheder også den endelige tekst.

Den danske regering har været meget imod forslaget til direktivet.

Det skyldes, at man ikke mener, at EU skal fastsætte regler på et område, som i Danmark varetages af arbejdsmarkedets parter. Regeringen frygter, at det kan true den danske model, hvor arbejdsmarkedets parter forhandler løn og arbejdsvilkår.

EU: Truer ikke den danske model

Peter Hummelgaard konstaterer, at der er ”kæmpet benhårdt for, at direktivet ikke må blande sig direkte i grundprincipperne i vores danske model”.

EU’s jobkommissær, Nicolas Schmit, har dog adskillige gange sagt, at Danmark ikke skal være bekymret for den danske model, og det gentager han på et pressemøde tirsdag efter indgåelsen af aftalen.

”Det er meget klart, at det danske system og andre lande, der har lignende systemer, ikke vil blive påvirket af dette direktiv,” siger Nicolas Schmit.

Tværtimod bør den danske model være inspiration for andre EU-lande:

”Danskerne skal ikke ændre deres system med kollektive aftaler. Det har vi sagt, vi har gentaget det, og vi står ved det,” siger Nicolas Schmit.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, fastslår også tirsdag, at det ”vil alt sammen ske i fuld respekt for de nationale traditioner og arbejdsmarkedets parters autonomi”.

Hos arbejdsmarkedets parter er der dog ikke meget glæde at spore.

I pressemeddelelsen fra ministeriet konstaterer Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), at det vil få negative konsekvenser for den danske model.

”Det er vi heldigvis enige med både regeringen og arbejdsgiverne om. Nu skal vi lige have tid til at se nærmere på, hvad aftalen fra Bruxelles indeholder, før vi kan vurdere, hvad næste skridt skal være,” lyder det.

Samme melding kommer fra Dansk Arbejdsgiverforening.

EU-Kommissionen har dog fremhævet den danske model som et godt eksempel, blandt andet fordi den sikrer de ansatte de bedste løn- og arbejdsvilkår.

EU-aftale om mindsteløn er på plads

Britisk dagligvarekoncern har også lanceret prisloft

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også