Verdenshandlen hårdt ramt af krigen i Ukraine

Den globale handel er faldet med næsten tre pct. fra februar til marts. Krigen i Ukraine har spillet en stor rolle, vurderer analyseinstitut.
Verdenshandlen mærker konsekvenserne af krigen i Ukraine. | Foto: Nets PR
Verdenshandlen mærker konsekvenserne af krigen i Ukraine. | Foto: Nets PR
AF MARKETWIRE

Værdien af den globale handel faldt med 2,8 pct. fra februar til marts, da Ruslands væbnede angreb på nabolandet Ukraine medførte et markant fald i fragten ind og ud af især de to lande.

Det skriver Financial Times.

Tallene har Kiel Institute udarbejdet for Verdensbanken, og det er første indblik i den globale handelseffekt af krigen, der også har medført hårde sanktioner rettet mod Rusland, ligesom en lang række vestlige virksomheder af egen drift har trukket sig fra det russiske marked.

Den største påvirkning så man i marts på Rusland, hvor værdien af importen faldt med 9,7 pct., mens eksporten dalede med 5,0 pct.

”Reelle forvridninger forårsaget af Ruslands invasion af Ukraine og sanktionerne indført af vesten samt den høje usikkerhed hos virksomheder med relationer til Rusland sætter mærkbart handelen tilbage i marts,” siger Vincent Stamer, direktør for Kiel Trade Indicator, ifølge Financial Times.

Effekten på EU var også til at føle på, da eksporten reduceredes med 5,6 pct., mens eksporten faldt 3,4 pct. For USA var effekten noget mindre med et importfald på 0,6 pct. og et minus i eksporten på 3,4 pct.

For Kinas vedkommende dalede eksporten med 0,9 pct. i marts, mens importen voksede tilsvarende.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også