Prischok kan ramme forbrugere: Dagligvarer kan stige med op til 20 pct.

Prisen på basale fødevarer har i længere tid været støt stigende, og nu har en europæisk krig lagt endnu et lag til en ond spiral.
Danskerne kan i fremtiden se frem til prisstigninger på en række basale fødevareprodukter. Laura Bisgaard Krogh/Ritzau Scanpix
Danskerne kan i fremtiden se frem til prisstigninger på en række basale fødevareprodukter. Laura Bisgaard Krogh/Ritzau Scanpix

De fleste forbrugere har efterhånden lagt mærke til, at en række basale fødevarer er steget i pris over det seneste år, og nu er der mere dårligt nyt på vej.

Ifølge de seneste dages udvikling på råvarebørserne kan der i den kommende tid blive tale om de største prisstigninger på fødevarer i nyere tid. Det skriver Finans.

Eksempelvis er prisen på stort set alle landbrugsråvarer, deriblandt hvede, er steget lodret i de seneste uger.

Ifølge mediet skyldes udviklingen dels, at den første coronanedlukning blev afblæst i 2020, og forbruget i hele verden steg, dels at energipriserne steg, og dels at Rusland i den forgangne uge invaderede Ukraine.

”Erfaringen fra tidligere fødevarekriser viser, at industrien forholdsvist hurtigt sender regningen videre til forbrugerne. Prisstigningerne vil variere fra kategori til kategori og afhænge af, hvor meget landbrugsråvaren fylder i det enkelte produkt og hvor meget energi, der anvendes til produktionen. Vi kan forvente prisstigninger i intervallet 2–20 pct. Prisen på brød, mel, gryn og andre basale kornvarer kan stige 15-20 pct.,” siger seniorrådgiver Henning Otte Hansen, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, til Finans.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også