Sportskæde satser på turistbyer og vil åbne ti nye butikker indenfor to år

Ny Form, der siden opstarten i 1986 har haft fokus på turistbyerne, gik tilbage på bundlinjen med knap 65 pct. i 2022. ”Når jeg kigger på tallene, så er jeg da dybt utilfreds,” siger direktør. 
Kurt Enevold Nielsen stiftede Ny Form i 1986. Selskabet med 33 butikker havde i 2022 et overskud på 7,6 mio. kr. | Foto: Ny Form/pr
Kurt Enevold Nielsen stiftede Ny Form i 1986. Selskabet med 33 butikker havde i 2022 et overskud på 7,6 mio. kr. | Foto: Ny Form/pr

Strand, havn og grænser.

Det er de tre kodeord i Kurt Enevold Nielsens strategi, og de trumfer både storbyernes gågader og shoppingcentrene rundt i landet, når han skal placere en ny butik. 

Kurt Enevold Nielsen står i spidsen for sports- og fritidskæden Ny Form, der i dag består af 33 butikker. Butikkerne ligger i det, de fleste ejendomsmæglere nok vil kalde ”vandkants-Danmark”, og som vi andre kender som hyggelige, små turistbyer. 

Den første Ny Form-butik så dagens lys i 1986 på Rømø. Kurt Enevold Nielsen var uddannet i Kvickly i Ribe, og der havde han lært, at hvis man bare stablede nogle varer ovenpå hinanden og satte et gult skilt på, så solgte det. 

”Så det tog jeg med ud til Vestkysten. Reelt lavede vi nok Danmarks første outlet-butik, men vi vidste bare ikke, at det hed sådan,” siger Kurt Enevold Nielsen, der i dag er adm. direktør og ejer af Ny Form.

I dag har Ny Form fortsat fokus på de gode tilbud, og kæden, der satser på turistområderne, sælger alt fra løbeshorts og fodbolde til regnjakker og badedragter. 

”Vi skal have to ting – vi skal have det, som kunden forventer, at en butik, der ligger i en turistby, har. Og så skal vi have det, som vi ved, at kunden får brug for,” siger Kurt Enevold Nielsen.

Bestselleren i Ny Forms butikker adskiller sig formentlig en del fra andre sportskæders, fortæller direktøren. 

”Tre-pak boxershorts er det, vi sælger allermest af – og så kan man selv tænke over, hvorfor det er sådan. Det er jo ikke, fordi det er noget særligt, men nok bare fordi mænd ikke altid er så gode til at pakke til ferien.” 

Salget i butikkerne afgøres i høj grad også af en faktor, som ingen har magt over, nemlig vejret. Ifølge Kurt Enevold Nielsen bestemmer vejret 30 pct. af Ny Forms omsætning, for hvis det regner, bliver der langet en masse regntøj over disken, mens en solskinsdag sætter skub i salget af sommertøj. 

Tilbagegang i webshoppen

Selvom Kurt Enevold Nielsen fra start har satset på salg til turister, har det flere gange også fristet at rykke ind i en af de større byer med en Ny Form-butik. 

Kæden har eksempelvis åbnet butikker i Esbjerg, Frederikshavn og Odense, men de er alle blevet lukket ned igen, for kunderne i byerne agerer på en helt anden måde end i turistområderne. 

”Vi har prøver masser af gange at åbne butikker andre steder – i hvert fald ti stykker – men hver gang har det kostet os rigtig mange penge,” siger Kurt Enevold Nielsen.

”Når du er på ferie, så har du et andet mindset. Hvis det regner, så tænker du, hov, jeg har ikke nogen regnjakke, så jeg må hellere bare købe en med det samme. Det gør kunderne i byerne ikke på samme måde.”

Selvom Ny Forms hovedfokus er på kunderne i turistbyerne, har selskabet også både en dansk og tysk webshop. I dag står webshoppen for under 10 pct. af den samlede omsætning, men i 2021 var andelen oppe på godt 15 pct. 

”Vi kan roligt sige, at webshoppen ikke har været den største succes sidste år. Det vil jeg være helt ærlig omkring. Vi har lavet en del tiltag for at ændre det, men det er jo noget, der tager tid,” siger Kurt Enevold Nielsen.

Han peger på, at konkurrencen på onlinemarkedet for sports- og fritidsprodukter er benhård.

”Det er jo sådan et procenthelvede, hvor kunderne hele tiden kan spare en masse procenter rundt omkring.” 

Presset fra konkurrenterne betyder dog ikke, at Ny Form vil drosle ned for deres satsning på webshoppen. Onlineforretningen kører som en selvstændig forretningsenhed hos Ny Form ligesom de enkelte butikker, og målet er, at alle salgsenheder skal vokse. 

”Vi vil selvfølgelig gerne have, at alle har så meget succes som muligt,” siger Kurt Enevold Nielsen og fortsætter: 

”Men det er helt klart, at hvis vi skal vinde på et eller andet tidspunkt, eller få det bedre i hvert fald, så skal vi tænke anderledes. For det er jo ikke kun omsætningen, der er faldet online – omkostningerne er også steget helt vildt.”

”Dybt utilfreds”

Tilbagegangen i onlineforretningen blev i fjor opvejet af et stigende salg af Ny Forms egne brands i butikkerne. I dag har kæden seks brands, der hver især fokuserer på forskellige kategorier. Brandet West Coast er eksempelvis tøj, der kan bruges i, på og ved vandet, mens Fabrin Copenhagen er basistøj til kvinder. 

”Jeg vil ikke sige, at vores brands har reddet os, men de har i hvert fald været med til at øge salget med 20 pct. i 2022. Så det er mere end det, vi tabte på nettet, som vi har hentet ind med vores egne mærker.” 

Hvis man kigger på Ny Forms samlede regnskab for 2022, er den endelige bundlinje efter skat reduceret med knap 65 pct. i forhold til 2021. I fjor endte overskuddet således på 7,6 mio. kr. mod et plus på 21,6 mio. kr. året før. 

Hvad er årsagerne til, at det er gået lidt ned?

”Du kan godt sige, at det er gået meget ned.” 

Jeg sagde det måske lidt for pænt?

”Ja, der er ingen grund til at feje noget ind under gulvtæppet. Når jeg kigger på tallene, så er jeg da dybt utilfreds.” 

Selvom Kurt Enevold Nielsen ikke lægger skjul på, at han gerne ville have været tilbagegangen i 2022-regnskabet foruden, påpeger han også, at udviklingen især skyldes, at 2021 var et ekstraordinært godt år. 

Efter coronanedlukninger var turisterne tilbage i Ny Forms butikker, og pengene sad løst, da de i lang tid ikke havde haft mulighed for at shoppe i fysiske forretninger, påpeger direktøren. 

Ny Form offentliggør ikke sin omsætning, men i 2021 landede driftsresultatet på 28 mio. kr., efter det i 2019 og 2020 havde ligget på henholdsvis 12,6 og 13,5 mio. kr. 

I 2022 dalede driftsresultatet til 9,7 mio. kr., og ifølge Kurt Enevold Nielsen er det primært stigende omkostninger og ikke et stort tab i omsætningen, der har presset Ny Form. Dollaren steg, energiudgifterne steg, og leveringsomkostningerne buldrede afsted. 

”I efteråret fik vi en 40 fods container hjem, hvor det var allerdyrest, og det kostede 140.000 kr. I dag koster det omkring 10.000 kr.,” siger direktøren. 

”Vi havde en masse omkostninger, der steg, og tilbage i marts havde jeg det også rigtig skidt med situationen i Ukraine, så vi donerede 50 pct. af en dagsomsætning i en weekend. Så der røg lige en halv million – og alle de der små penge, det bliver jo til noget.” 

Når Kurt Enevold Nielsen kigger på regnskabsbøgerne, har han svært ved at lægge det faktum, at tallene er gået den gale vej, fra sig. Men han hæfter sig også ved, at omsætningen ikke er gået væsentligt tilbage, og der trods alt stadig er plus på bundlinjen. 

”Samlet set, bortset fra chefens stolthed, så er det gået godt nok,” siger den jyske forretningsmand. 

Ti nye butikker

Omtrent 40 pct. af Ny Forms kunder er danskere, 40 pct. er tyskere, mens de resterende 20 pct. er svenskere, nordmænd og andre nationaliteter. 

I og med at en stor del af omsætningen kommer fra tyske turister, er kæden også afhængig af, hvordan det går syd for grænsen. 

”Og der ser det lidt værre ud, end det gør i Danmark lige nu,” påpeger Kurt Enevold Nielsen.

Ny Form, der blev stiftet i 1986, har i dag 32 butikker i Danmark og en i Tyskland. | Foto: Ny Form/pr
Ny Form, der blev stiftet i 1986, har i dag 32 butikker i Danmark og en i Tyskland. | Foto: Ny Form/pr

På sigt skal væksten ikke kun komme fra de eksisterende lokationer og webshoppen, men også fra nye butikker, fortæller direktøren. Ny Form har netop åbnet en ny butik i Henne i Vestjylland, og der er allerede yderligere en ny butik på tegnebrættet. 

”Vi skal helst vækste i hvert fald med ti butikker inden for to år. Det er simpelthen, fordi vores omkostninger stiger så meget, at der skal mere til at drive det,” siger Kurt Enevold Nielsen og fortsætter:

”Vi har holdt rigtig godt igen med omkostningerne. Men yderomstændighederne har gjort, at de er vokset alligevel.”

Ny Form vil holde fast i strand, havn og grænser-strategien, når de nye butikker skal placeres på landkortet. Derudover er det også tanken, at nogle af de nye lokationer bliver i Tyskland, hvor Ny Form allerede har en enkelt butik i turistbyen Damp. 

”Så det er jo ikke, fordi vi er gået i stå og ikke har idéer,” siger direktøren. 

Det nye regnskabsår, som Ny Form allerede er godt i gang med, har umiddelbart vist positive takter. De første fire måneder er gået ”rigtig godt”, lyder det. 

”Vi har fremgang. Men vi tager altså kun en dag ad gangen,” siger direktøren. 

Der er vækst på programmet i år, og det skal også gerne afspejle sig i et større overskud.

”Vi vil selvfølgelig gå efter at forbedre bundlinjen. Men om den ligger på 7,5 eller 10 – det er ikke det, der kommer til at ødelægge min nattesøvn,” siger Kurt Enevold Nielsen og fortsætter:

”Den kommer ikke til at hedde 20 igen, det ved jeg. Der fik vi hjælp af kunderne til at komme derop.” 

Udviklingen i det igangværende år er naturligt også afhængig af, hvordan turistsæsonen arter sig. I fjor havde den danske turistbranche det største besøgsantal nogensinde, og prognoserne peger på, at rekorderne bliver slået igen i år. 

”Men det er ikke mængden, der er det vigtigste. Jeg vil jo hellere have én kunde, der er købelysten, end 10 kunder, der ikke er købelystne,” siger Kurt Enevold Nielsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også