Bogpriserne er faldet mærkbart det seneste år

Mens pasta, smør og andre fødevarer er blevet dyrere, er en tur i boghandlen efter åndelig føde blevet en del billigere. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Foto: Marcus Emil Christensen/Ritzau Scanpix
Foto: Marcus Emil Christensen/Ritzau Scanpix

Det er blevet markant billigere at købe bøger i den velkendte analoge papirudgave det seneste år. Det gælder for både skønlitteratur og faglitteratur, mens priserne er gået den modsatte vej, når det kommer til undervisningsbøger.

Overordnet set er prisen på bøger faldet med 13,4 pct. i februar 2022 sammenholdt med samme måned sidste år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop har offentliggjort de nye forbrugerpriser.

Udviklingen dækker over interne forskydningerne, hvor prisen på skønlitteratur altså er faldet med 26 pct. siden februar 2021, mens faglitteratur fra kogebøger til biografier er blevet 26,5 pct. billigere i samme tidsrum.

Til gengæld er undervisningsbøger inden for det seneste år blevet 10,5 pct. dyrere, mens enkeltkøb af e-bøger sætter prisrekord inden for Danmarks Statistiks kategori for aviser, bøger og blade med en prisstigning på 26 pct.

Avispriserne i tråd med udvikling

I kategorien aviser, tidsskrifter og blade er der også sket prisstigninger. De ligger dog noget lavere - konkret på mellem 4,1 pct. og 4,5 pct. i løbet af et år, hvilket næsten flugter med den generelle stigning i forbrugerpriserne på 4,8 pct. i februar i forhold til februar 2021.

Det er især i februar, men også i et mindre omfang januar, at prisudviklingen i både opadgående og nedadgående retning har bevæget sig kraftigt, når man sammenligner med samme måned sidste år. I januar var der også større udsving end ellers, mens udviklingen i forbrugerpriserne inden for bøger, aviser og blade var mere stabil i sidste halvdel af 2021.

Ifølge den nye opgørelse er det ikke længere kun høje energipriser, der har drevet den generelle stigning i forbrugerpriserne op på 4,8 pct. det seneste år.

Også fødevarepriserne er i gennemsnit steget markant, og f.eks. en basisvare som pasta er steget med mere end 24 pct. siden februar 2021, mens smør på et år er steget med mere end 16 pct., skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie MediaWatch.)

Prisstigninger rammer detailselskaber: Forventer presset fortsætter i 2022

”Det er meget voldsomt”: Butikkerne står i kø for at hæve priserne

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også