Wolt Market-chef: "Vi skal sørge for at vi ikke bliver magelige"

Wolt Market skal være på tæerne konstant, hvis selskabet skal vinde kampen om kunderne i det hastigt voksende quick commerce-marked. Sådan lyder det fra dansk chef, der netop har åbent to nye butikker og betegner 2022 som et investeringsår.
Mikkel Freiesleben, der tidligere har været en del af ledelsen i Aldi i Danmark, står i spidsen for Wolt Market herhjemme. | Foto: Wolt Market/PR
Mikkel Freiesleben, der tidligere har været en del af ledelsen i Aldi i Danmark, står i spidsen for Wolt Market herhjemme. | Foto: Wolt Market/PR

Der sker i øjeblikket flere rystelser på quick commerce-markedet herhjemme, hvor spillere som Wolt og Gorillas det seneste års tid har forsøgt at få fodfæste.

I slutningen af juni meddelte Foodora, der er en del af tyske Delivery Hero, at selskabet planlægger en satsning i Danmark, efter det har opkøbt Hungry.

Og i maj fortalte Gorillas, at den tyske virksomhed fremover ville fokusere på sine fem nøglemarkeder – Tyskland, Frankrig, Holland, Storbritannien og USA – og at man ville undersøge, hvad der skulle ske med virksomhedens aktiviteter i Danmark, Spanien, Italien og Belgien.

Fredag kunne Wolt Market så fortælle, at onlinesupermarkedet udvidede sin tilstedeværelse i Danmark med to nye butikker i henholdsvis Aarhus og Vanløse. Dermed har Wolt Market nu ti butikker fordelt i Aalborg, Aarhus, Odense og København.

De to nye lokationer skal både sikre, at onlinesupermarkedet kan ramme kunder i nye områder, men også at Wolt Market holder sig på en leveringstid på under 30 minutter, fortæller Mikkel Freiesleben, der står i spidsen for Wolt Market i Danmark.

”Det er en vigtig del af vores forretningskoncept, at vi har en hurtig levering, og derfor er det vigtigt, at vi har et stort nok butiksnet til at kunne servicere de kunder, vi nu engang vil ramme, effektivt,” siger han til DetailWatch.

Wolt Market-direktøren anerkender, at der lige nu sker forskydninger i konkurrencen på quick commerce-markedet, men han understreger, at det ikke er noget, der bekymrer ham.

”Foodora er en spændende konkurrent at få ind på markedet. Jeg synes et eller andet sted også, at det er en blåstempling af, at det, vi hos Wolt Market og Wolt gør, er noget, som andre også fortsat ser en stor værdi i,” siger Mikkel Freiesleben.

Foodora har i dag aktiviteter i Sverige, Norge og Finland, og derfor har Wolt Market allerede erfaringer med konkurrenten fra de andre markeder.

”Jeg ser dem som en utrolig dygtig spiller, som vi skal være opmærksomme på. Men før de er gået i gang, er det svært for mig at sige, om der er noget, vi skal gøre anderledes. Det tænker jeg ikke umiddelbart, der er,” siger han og fortsætter:

”Ja, de kommer ind, men samtidig er der også en, der forlader markedet. Hungry bliver jo bare omklædt til Foodora, så på den måde er der ikke umiddelbart en ekstra konkurrent, men der er bare en forvandling af en eksisterende – og så må vi se, hvad der sker med Gorillas.”

Skal kunne reagere hurtigt

Wolt Market åbnede sin første butik herhjemme i november 2021. Den lå i Aalborg, og inden udgangen af året havde selskabet åbnet fem onlinesupermarkeder.

Da Wolt Market gik i luften, udtalte Mikkel Freiesleben, at Wolt Market skulle op på 19 butikker inden udgangen af 2022. Men i juni fortalte han til DetailWatch, at det antal var skåret ned.

Dengang ville han ikke ud med, hvad den nye målsætning var, og i dag holder han stadig kortene tæt på kroppen.

”Vi er mere effektive i de butikker, vi nu har, end vi havde regnet med – men der var stadig behov for at få lukket nogle huller, og det er det, vi gør med de to butikker, vi åbner nu.”

Mikkel Freiesleben vil ikke afsløre, hvor mange Wolt Market-butikker han sigter efter, men understreger, at fokus er på Danmarks fire største byer.

”Vores fokus er på at servicere vores eksisterende byer bedst muligt. Og det er også der, vi ser det største potentiale for vækst.”

Når Wolt Market-direktøren kigger på opgaverne efter sommerferien, er de øverste linjer på agendaen at sikre, at de nye butikker kommer til at køre godt. Derudover handler det om at følge markedet tæt, fortæller han.

”Vi er så nye, at vi hele tiden er nødt til at være agile og prøve at reagere, hvis der er en trend, der tager fart. Så vi er hele tiden i en situation, hvor vi virkelig er på tæerne. Det er ikke bare business as usual på noget tidspunkt,” siger Mikkel Freiesleben.

”Vi skal sørge for, at vi ikke bliver magelige og tror, at nu har vi forstået, hvordan det her marked virker. Der er vi slet ikke endnu som en ny virksomhed.”

Investeringer vil medføre underskud

For nylig kunne Wolt Market præsentere sit første regnskab som selvstændigt selskab. Selskabet, der officielt hedder Wolt Services Danmark, fungerer uafhængigt af resten af Wolt-koncernen.

Det nye regnskab dækker kun perioden fra 31. maj til 31. december 2021, og reelt havde selskabet kun aktiviteter i de sidste måneder, hvor onlinesupermarkedet åbnede de første butikker.

Wolt Market offentliggør ikke sin omsætning, men bruttofortjenesten landede i det korte 2021-regnskab på knap 3 mio. kr., mens bundlinjen før skat var et rundt nul.

Selvom Wolt Market i løbet af 2021 lavede massive investeringer, fremgår de ikke af det nye regnskab, fortæller Mikkel Freiesleben.

”Der er delvist en forskydning i nogle af de investeringer, der er fundet sted, og meget af det er jo nogle investeringer, vi afskriver på, for det er store investeringer. Så på den måde går det ikke ind og rammer vores regnskab 100 pct. i det år, de er foretaget.”

”De store investeringer, vi foretog sidste år, kan man ikke læse i det her regnskab. Hvis man kunne lægge de penge ind, ville det havde været et helt andet resultat,” tilføjer Wolt Market-chefen.

Da 2021-regnskabet kun dækker en meget lille bid af den tid, som Wolt Market har været i luften, er direktøren grundlæggende ikke så interesseret i tallene. Til gengæld bliver 2022-regnskabet spændende, da det er her, selskabet for alvor kom i gang som virksomhed, påpeger han.

Hvor stor forventer du, at omsætningsvæksten vil være i år?

”Jeg kan ikke komme ind på den reelle omsætning, men jeg kan sige, at vi følger det budget, vi har lagt, og vi har fra dag ét set en god kundetilstrømning og en stor tilfredshed med vores koncept.”

Mikkel Freiesleben understreger at 2022 også er et investeringsår, og han forventer derfor et underskud på bundlinjen i det igangværende regnskabsår.

Hvor langt ud i fremtiden skal vi, før selskabet bliver en rentabel forretning?

”Det kan jeg ikke svare konkret på. Jeg kan sige, at vi følger det budget, vi har lagt, og med det for øje er vi tilfredse med den udvikling, vi har. Men jeg kan ikke sige, hvornår den kurve så rammer et positivt resultat.”

Wolt Market udvider med to nye butikker

Discountmand skal gøre Wolt Market til et profitabelt online supermarked

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også