En del af Watch Medier

DetailWatchonsdag8. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • E-commerce
  • Dagligvarer
  • Bolig og Design
  • Mode og Velvære
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • E-commerce
  • Dagligvarer
  • Bolig og Design
  • Mode og Velvære
  • Elektronik
  • Sport og Fritid
23.05.2022kl. 11.58

Wolt tager kampen op med GLS, Postnord og Dao med ny leveringsløsning til webshops

Wolt vil trænge dybere ind på det danske distributionsmarked med lanceringen af en ny logistikløsning til danske detailbutikker, der uafhængigt af Wolts app giver dem mulighed for at levere varer til kunderne på 30 minutter.
Wolt, der blev stiftet i Finland i 2014, startede op i Danmark i 2017 og er i dag til stede i 23 lande i alt. | Foto: Jesper Houborg/Politiken
Wolt, der blev stiftet i Finland i 2014, startede op i Danmark i 2017 og er i dag til stede i 23 lande i alt. | Foto: Jesper Houborg/Politiken
af MARIA BROE TRUSTRUP HANSEN

Når danske webshops fremover skal vælge en logistikpartner, der kan levere varer ud til kunderne, bliver der en leverandør mere at vælge imellem.

Wolt lancerer nemlig Wolt Drive i Danmark, som for et år siden blev startet op som et pilotprojekt i Israel og nu er i drift i 16 lande.

Wolt Drive er en leveringsløsning til webbutikker, som har lagre eller butikker i byerne, hvor Wolt-buddene kan afhente varer og køre dem ud til kunderne, forklarer Jean-Luc Frast, der er chef for Wolt Drive i Danmark.

I dag benytter webbutikkerne sig typisk af logistikpartnere som GLS, Postnord eller Dao, men her tager det oftest et par dage eller i hvert fald timer, inden pakken bliver leveret til kundens hjem eller en pakkeshop. Den leveringstid vil Wolt Drive udfordre.

”Ved brug af vores logistiknetværk kan man nu få pakken leveret på 30 minutter,” siger Jean-Luc Frast.

I dag leverer de omkring 4.500 danske Wolt-bude kun mad og nonfood-varer, der er købt på Wolts egen platform. Med Wolt Drive knopskyder koncernen med en løsning, der fungerer uafhængigt af appen, så der fremover også vil være pakker fra webshops, der ikke er tilknyttet Wolt-appen, i de velkendte blå Wolt-tasker.

Når en webbutik tilknytter Wolt Drive, kan kunderne vælge leveringsmuligheden på samme vis som andre leveringsløsninger, når kunderne kommer til den virtuelle kasse i butikken. | Foto: PR/Wolt
Når en webbutik tilknytter Wolt Drive, kan kunderne vælge leveringsmuligheden på samme vis som andre leveringsløsninger, når kunderne kommer til den virtuelle kasse i butikken. | Foto: PR/Wolt

Wolt Drive vil især konkurrere på leveringstid, men det sætter samtidig også en begrænsning på konceptets rækkevidde. Mens andre logistikselskaber typisk kører pakker ud fra store centrallagre, vil Wolt Drive kun levere varer fra centrale lagre eller butikker, der ligger i en af de byer, hvor Wolt allerede er tilstede i dag.

Det betyder, at de webbutikker, som vil benytte sig af Wolt Drive, skal have et urbant lager, understreger Jean-Luc Frast.

”Vi er gået fra en tid, hvor alle er gået ind i en fysisk butik for at købe de varer, der var på lager i butikken, til en fase med en stor bølge af e-commerce, som primært bygger på, at varerne ligger på decentrale varelagre og herfra bliver fyldt på en stor lastbil og leveret til pakkeshops eller hjemmeadresser.”

”Med quick commerce og Wolt Drive kommer vi igen tilbage til den fysiske butik, så de varer, der er i butikken, kan blive bragt i spil via butikkens webshop og hurtigt blive leveret til kunderne,” siger Jean-Luc Frast.

Fysisk butik og webshop skal smelte sammen

Wolt-direktøren peger på, at mange detailvirksomheder allerede i dag gør brug af de fysiske butikker i deres e-commerce-strategi, når det gælder click and collect. Men når kunderne køber en vare på nettet og afhenter den i butikken via click and collect, er varerne oftest først pakket på et fjernlager og derefter sendt til butikken, så der går et par dage, før kunden kan hente varen.

På den måde bliver den fysiske butik reelt mere en form for pakkeshop, og butikkens eget lager bliver ikke udnyttet, mener Jean-Luc Frast.

”Men de fleste store retailkæder, jeg snakker med, er i fuld gang med at få integreret deres lagerstyring på butiksniveau, og lige så snart de har det, så kan de også være med i quick commerce-verdenen.”

Jean-Luc Frast er i dag chef for Wolt Drive i Danmark. Han har tidligere siddet på en række andre poster i det finske selskab, hvor han både har haft ansvaret for den danske og globale forretning. | Foto: PR/Wolt
Jean-Luc Frast er i dag chef for Wolt Drive i Danmark. Han har tidligere siddet på en række andre poster i det finske selskab, hvor han både har haft ansvaret for den danske og globale forretning. | Foto: PR/Wolt

Hvis en butik skal benytte Wolt Drive, er det en forudsætning, at webbutikken og den fysiske butiks varelager er smeltet sammen, og Jean-Luc Frast erkender, at det i øjeblikket er en stor udfordring for mange detailvirksomheder at få de to ting til fuldt ud at spille sammen.

Spørgsmålet er derfor, om detailbutikkerne overhovedet er klar til at tappe ind i quick commerce med Wolt Drive og den lynhurtige leveringsløsning.

”Vi prøver mange ting af – og gerne også tidligt,” siger Jean-Luc Frast og fortsætter:

”Jeg tænker, at alle webshops, der har et urbant lager, kommer til at have den her løsning inden for de næste par år, hvad enten det er med Wolt eller med andre, som også bevæger sig i den her verden. Jeg tror, det bliver en fuldstændig normal måde at håndtere ordrer på.”

”Når vi er tidligt på den, så viser vi, at det er en mulighed, og når man gør det, så skaber man pludselig også en ændret forbrugeradfærd.”

Skal øge volumen med 25-30 pct.

Wolt Drive har de seneste måneder arbejdet på at få de første aftaler i hus i Danmark, og Jean-Luc Frast forventer, at to-tre håndfulde webshops vil benytte sig af leveringsløsningen inden udgangen af juli.

”Det er meget nyt, så vores budgettering for i år har en ret stor fejlmargin. Det kan gå meget vildere for sig, end vi forventer, men det kan også blive til mindre,” siger han og fortsætter:

”Jeg regner med, at vi inden for et par år komme til at oppe vores eksisterende volumen med 25-30 pct.”

Om Wolt

  • Wolt blev stiftet i Finland i 2014, og leveringsplatformen og appen blev lanceret i 2015.
  • Wolt trådte ind på det danske marked i 2017, og selskabet er i dag til stede i 23 lande.
  • I dag har Wolt globalt godt 3.700 medarbejdere.
  • I Danmark har Wolt omkring 4.500 bude tilknyttet.
  • Wolt er i dag primært ejet af en række kapitalfonde. I 2021 indgik selskabet en aftale med det amerikanske selskab Doordash, som vil købe Wolt. Det ventes, at opkøbet vil blive godkendt og endeligt afsluttet i løbet af 2022.
  • Wolt havde i starten primært fokus på restauranter og levering af takeaway, men har i dag også forskellige detailbutikker på platformen, som sælger alt fra dagligvarer til sengetøj.
  • Wolt har netop lanceret Wolt Drive, som er en logistikløsning, der kan benyttes af webshops til hurtig levering af varer til kunderne via Wolt-buddene.
  • Wolt Drive kan også benyttes af webshops, der ikke er tilknyttet Wolt-appen.

Da Wolt startede op i Danmark i 2017, havde selskabet primært fokus på levering af take away, men i dag er der også et stort fokus på detailbutikker, og selskaber som Søstrene Grene, Babysam og Min Købmand sælger nu også varer via Wolts app.

Wolt har tidligere meldt ud, at detailbutikkerne fremover skal være vækstmotoren i selskabet, og at målet med Wolt-appen er at skabe et ”shoppingcenter” i folks lommer med en væld af butikker tilknyttet.

Selvom butikkerne nu kan fravælge Wolt-appen og alligevel få leveret varer hurtigt med Wolt-buddene via Wolt Drive, frygter Jean-Luc Frast ikke, at det nye tiltag vil spænde ben for Wolts kerneforretning og app.

”Jeg tror ikke, det kommer til at save benene væk under platformen overhovedet,” siger han.

Data fra Wolts pilotprojekt i Israel viser, at et selskab, der både er tilknyttet Wolts app og også har levering via Wolt Drive, har øget sit salg både gennem Wolt-platformen og sin egen webshop, fortæller Jean-Luc Frast.

”Nu har vi snart et års data fra vores pilotprojekt i Israel, og vi kan se, at kannibaliseringen faktisk er meget, meget lille.”

Fra privatperson til privatperson

Wolt Drive vil både henvende sig til detailbutikker, som eksempelvis sælger tøj eller dagligvarer, men også restaurantpartnere, der har deres egne websites eller apps, hvor kunderne kan købe takeaway.

”På mange måder er restaurantpartnerne det sted, hvor product market fit er det allerbedste. For vi kører til de her pick up points i forvejen, og det er en varestørrelse og varekategori, som passer rigtig godt til vores logistikudstyr og -flåde.”

Jeg tror ikke, det kommer til at save benene væk under platformen overhovedet.

Jean-Luc Frast, chef for Wolt Drive i Danmark

På sigt vil Wolt Drive også henvende sig til consumer to consumer-platforme som eksempelvis DBA, Trendsales eller Reshopper, fortæller Jean-Luc Frast. Privatpersoner vil dermed let kunne booke en levering med et Wolt-bud, så man hurtigt kan få sendt en pakke hjemmefra.

”Vi er i gang med at lave den del af løsningen færdig, og der går ikke voldsomt lang tid, før den er klar. Det bliver muligvis i løbet af sommeren, og ellers bliver det 100 pct. inden for anden halvleg af 2022.”

Detailbutikkerne skal fremover være den store vækstmotor hos Wolt

Søstrene Grene udvider Wolt-samarbejde til Sverige

Relaterede artikler:

  • Jakob Bollerup har siden maj sidste år været 'Head of Retail' hos Wolt Danmark. Inden da arbejdede han i en lang årrække hos British American Tobacco. | Foto: Morten Mejnecke/Wolt/PR

    Detailbutikkerne skal fremover være den store vækstmotor hos Wolt

    For abonnenter

  • Søstrene Grenes butik i Aarhus, hvor det hele startede - i dag tæller kæden omkring 240 butikker i 15 lande og onlinesalg i Nordeuropa | Foto: Gregers Tycho/JPA

    Søstrene Grene udvider Wolt-samarbejde til Sverige

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Som et led i Coops nye strategi – Fremtidens Coop – ændrer Dagli'brugsen navn til Brugsen. Størstedelen af de lokale Dagli'brugsen-butikker er drevet af selvstændige brugsforeninger. | Foto: Bo Amstrup
Dagligvarer

Overskudsgraden er gået tilbage hos de selvstændige brugsforeninger

Andelen af brugsforeninger, der havde plus på bundlinjen, blev i 2021 også mindre, viser en stor gennemgang af regnskaberne fra de selvstændige Coop-butikker, DetailWatch har foretaget.
  • Coop-bagland overvejer organisering efter kædefusion
  • Coop-bagland bakker op om store forandringer – men vil se resultater

For abonnenter

Foto: Joachim Adrian
DetailWatch

Stine Bosse går fra Coops bestyrelse efter Irma-lukning

Jesper Due har været adm. direktør i Løvbjerg siden 2014. | Foto: Joachim Ladefoged
Dagligvarer

Energiregninger spænder ben for historisk overskud i jysk købmandskæde

Henrik Clausen har været adm. direktør i familievirksomheden Davidsen Tømmerhandel siden 2018. | Foto: Davidsen Tømmerhandel/pr
Bolig og Design

Davidsen-trælast får løftet pegefinger for manglende prisskilte

Den amerikanske boligindretningskæde har tidligere advaret om risikoen for mulig konkurs. | Foto: Andrew Kelly/reuters/ritzau Scanpix
Bolig og Design

Kriseramt amerikansk detailkæde styrtdykker på aktiemarkedet

Brian Andersen står i spidsen for Matas digitale strategi, der ud over ekspansionen til Sverige og Norge skal udvide sortimentet i webshoppen. | Foto: Matas/PR
Mode og Velvære

Matas jagter volumen med webshop i nabolande

For abonnenter

Læs også

Foto: Pr/coop
DetailWatch

Coop skruer på bonusprogram og lukker Primekonto

De markante ændringer i Coops kæder og forretning får også betydning for fordelsprogrammet, hvor medlemmerne fra 1. maj bl.a. får bonus på færre varer. Det sker for at opnå en besparelse.

For abonnenter

Alfred Josefsen, der var topchef i Irma fra 1999 til 2012, vil sammen med den nu forhenværende kædedirektør Jan Larsen fortsætte jagten på at finde en køber. | Photo: Joachim Adrian
DetailWatch

Tidligere Irma-topfolk intensiverer investorjagt

Irmas nu tidligere kædedirektør Jan Larsen og tidligere adm. direktør Alfred Josefsen mener ikke, at mulighederne for at finde en eller flere nye ejere af dagligvarekæden er udtømte.

For abonnenter

Jan Larsen har over 30 år i baggagen i Irma-kæden, og han langer ud efter ledelsen i Coop for brudte løfter. | Photo: Irma.
Dagligvarer

Afgående Irma-direktør smækker med døren: Coop har taget livet af Irma

Det var løfter om vækst og investeringer, der lokkede Jan Larsen tilbage til Irma, men løfterne blev ikke holdt, mener Irma-kædedirektør, der retter hård kritik mod Coop-ledelsen.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Davidsen-trælast får løftet pegefinger for manglende prisskilte – 7. feb.
  • Kriseramt amerikansk detailkæde styrtdykker på aktiemarkedet – 7. feb.
  • Energiregninger spænder ben for historisk overskud i jysk købmandskæde – 7. feb.
  • Alibaba udvider logistiknetværk i Europa – 7. feb.
  • Stine Bosse går fra Coops bestyrelse efter Irma-lukning – 7. feb.
  • Nordjysk børnetøjsbrand melder om stigende interesse for genbrugskoncept – 7. feb.
  • Overskudsgraden er gået tilbage hos de selvstændige brugsforeninger – 7. feb.
  • Kinesisk online modekæmpe vinder frem i Danmark – 7. feb.
  • Konkursstigning i januar - også inden for handel – 7. feb.
  • Matas jagter volumen med webshop i nabolande – 7. feb.
  • John Wagner får plads i købmandsfonds bestyrelse – 7. feb.
  • Rema 1000 og Coop trækker prisstigninger tilbage i Norge – 7. feb.
  • Branchefolk opfordrer til mere grøn forskning i modedesign – 7. feb.
  • Partier kritiserer tilsyn med greenwashing: "Der skal være en konsekvens" – 7. feb.
  • Nemlig.com afviser prisstigninger efter ny overenskomst – 7. feb.
Flere nyheder

Watch Job

  • Business Analyst

  • Director - Analytical Development, CMC small molecules

  • Revisor med minimum et par års erfaring

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

  • Endpoint Management Administrator

Se flere jobs

Kolofon

DetailWatch
Søg

Sektioner

  • E-commerce
  • Dagligvarer
  • Bolig og Design
  • Mode og Velvære
  • Elektronik
  • Sport og Fritid
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Louise Reseke

lr@detailwatch.dk

Tlf.: +45 3330 8450

  • Om DetailWatch

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7060 5381

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7060 5381

Job

Abonnement

Prøv DetailWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

detailwatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7060 5381

Læs mere om abonnement her

Adresse

DetailWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8450

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © DetailWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
DetailWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge