Wolt tager kampen op med GLS, Postnord og Dao med ny leveringsløsning til webshops

Når danske webshops fremover skal vælge en logistikpartner, der kan levere varer ud til kunderne, bliver der en leverandør mere at vælge imellem.
Wolt lancerer nemlig Wolt Drive i Danmark, som for et år siden blev startet op som et pilotprojekt i Israel og nu er i drift i 16 lande.
Wolt Drive er en leveringsløsning til webbutikker, som har lagre eller butikker i byerne, hvor Wolt-buddene kan afhente varer og køre dem ud til kunderne, forklarer Jean-Luc Frast, der er chef for Wolt Drive i Danmark.
I dag benytter webbutikkerne sig typisk af logistikpartnere som GLS, Postnord eller Dao, men her tager det oftest et par dage eller i hvert fald timer, inden pakken bliver leveret til kundens hjem eller en pakkeshop. Den leveringstid vil Wolt Drive udfordre.
”Ved brug af vores logistiknetværk kan man nu få pakken leveret på 30 minutter,” siger Jean-Luc Frast.
I dag leverer de omkring 4.500 danske Wolt-bude kun mad og nonfood-varer, der er købt på Wolts egen platform. Med Wolt Drive knopskyder koncernen med en løsning, der fungerer uafhængigt af appen, så der fremover også vil være pakker fra webshops, der ikke er tilknyttet Wolt-appen, i de velkendte blå Wolt-tasker.

Wolt Drive vil især konkurrere på leveringstid, men det sætter samtidig også en begrænsning på konceptets rækkevidde. Mens andre logistikselskaber typisk kører pakker ud fra store centrallagre, vil Wolt Drive kun levere varer fra centrale lagre eller butikker, der ligger i en af de byer, hvor Wolt allerede er tilstede i dag.
Det betyder, at de webbutikker, som vil benytte sig af Wolt Drive, skal have et urbant lager, understreger Jean-Luc Frast.
”Vi er gået fra en tid, hvor alle er gået ind i en fysisk butik for at købe de varer, der var på lager i butikken, til en fase med en stor bølge af e-commerce, som primært bygger på, at varerne ligger på decentrale varelagre og herfra bliver fyldt på en stor lastbil og leveret til pakkeshops eller hjemmeadresser.”
”Med quick commerce og Wolt Drive kommer vi igen tilbage til den fysiske butik, så de varer, der er i butikken, kan blive bragt i spil via butikkens webshop og hurtigt blive leveret til kunderne,” siger Jean-Luc Frast.
Fysisk butik og webshop skal smelte sammen
Wolt-direktøren peger på, at mange detailvirksomheder allerede i dag gør brug af de fysiske butikker i deres e-commerce-strategi, når det gælder click and collect. Men når kunderne køber en vare på nettet og afhenter den i butikken via click and collect, er varerne oftest først pakket på et fjernlager og derefter sendt til butikken, så der går et par dage, før kunden kan hente varen.
På den måde bliver den fysiske butik reelt mere en form for pakkeshop, og butikkens eget lager bliver ikke udnyttet, mener Jean-Luc Frast.
”Men de fleste store retailkæder, jeg snakker med, er i fuld gang med at få integreret deres lagerstyring på butiksniveau, og lige så snart de har det, så kan de også være med i quick commerce-verdenen.”

Hvis en butik skal benytte Wolt Drive, er det en forudsætning, at webbutikken og den fysiske butiks varelager er smeltet sammen, og Jean-Luc Frast erkender, at det i øjeblikket er en stor udfordring for mange detailvirksomheder at få de to ting til fuldt ud at spille sammen.
Spørgsmålet er derfor, om detailbutikkerne overhovedet er klar til at tappe ind i quick commerce med Wolt Drive og den lynhurtige leveringsløsning.
”Vi prøver mange ting af – og gerne også tidligt,” siger Jean-Luc Frast og fortsætter:
”Jeg tænker, at alle webshops, der har et urbant lager, kommer til at have den her løsning inden for de næste par år, hvad enten det er med Wolt eller med andre, som også bevæger sig i den her verden. Jeg tror, det bliver en fuldstændig normal måde at håndtere ordrer på.”
”Når vi er tidligt på den, så viser vi, at det er en mulighed, og når man gør det, så skaber man pludselig også en ændret forbrugeradfærd.”
Skal øge volumen med 25-30 pct.
Wolt Drive har de seneste måneder arbejdet på at få de første aftaler i hus i Danmark, og Jean-Luc Frast forventer, at to-tre håndfulde webshops vil benytte sig af leveringsløsningen inden udgangen af juli.
”Det er meget nyt, så vores budgettering for i år har en ret stor fejlmargin. Det kan gå meget vildere for sig, end vi forventer, men det kan også blive til mindre,” siger han og fortsætter:
”Jeg regner med, at vi inden for et par år komme til at oppe vores eksisterende volumen med 25-30 pct.”
Da Wolt startede op i Danmark i 2017, havde selskabet primært fokus på levering af take away, men i dag er der også et stort fokus på detailbutikker, og selskaber som Søstrene Grene, Babysam og Min Købmand sælger nu også varer via Wolts app.
Wolt har tidligere meldt ud, at detailbutikkerne fremover skal være vækstmotoren i selskabet, og at målet med Wolt-appen er at skabe et ”shoppingcenter” i folks lommer med en væld af butikker tilknyttet.
Selvom butikkerne nu kan fravælge Wolt-appen og alligevel få leveret varer hurtigt med Wolt-buddene via Wolt Drive, frygter Jean-Luc Frast ikke, at det nye tiltag vil spænde ben for Wolts kerneforretning og app.
”Jeg tror ikke, det kommer til at save benene væk under platformen overhovedet,” siger han.
Data fra Wolts pilotprojekt i Israel viser, at et selskab, der både er tilknyttet Wolts app og også har levering via Wolt Drive, har øget sit salg både gennem Wolt-platformen og sin egen webshop, fortæller Jean-Luc Frast.
”Nu har vi snart et års data fra vores pilotprojekt i Israel, og vi kan se, at kannibaliseringen faktisk er meget, meget lille.”
Fra privatperson til privatperson
Wolt Drive vil både henvende sig til detailbutikker, som eksempelvis sælger tøj eller dagligvarer, men også restaurantpartnere, der har deres egne websites eller apps, hvor kunderne kan købe takeaway.
”På mange måder er restaurantpartnerne det sted, hvor product market fit er det allerbedste. For vi kører til de her pick up points i forvejen, og det er en varestørrelse og varekategori, som passer rigtig godt til vores logistikudstyr og -flåde.”
På sigt vil Wolt Drive også henvende sig til consumer to consumer-platforme som eksempelvis DBA, Trendsales eller Reshopper, fortæller Jean-Luc Frast. Privatpersoner vil dermed let kunne booke en levering med et Wolt-bud, så man hurtigt kan få sendt en pakke hjemmefra.
”Vi er i gang med at lave den del af løsningen færdig, og der går ikke voldsomt lang tid, før den er klar. Det bliver muligvis i løbet af sommeren, og ellers bliver det 100 pct. inden for anden halvleg af 2022.”
Detailbutikkerne skal fremover være den store vækstmotor hos Wolt
Relaterede artikler:
Søstrene Grene udvider Wolt-samarbejde til Sverige
For abonnenter