Heunicke vidste tobaksforbud var umuligt før storstilet pressemøde

EU-regler står i vejen for regeringens forslag til røgfrie generationer. Trods viden om det, blev det fremsat.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF RITZAU

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) var orienteret om, at et forbud mod salg af tobaks- og nikotinprodukter for personer født i 2010 eller derefter ikke kan gennemføres, da han 15. marts præsenterede forslaget på et pressemøde.

Det skriver mediet Frihedsbrevet.

Ifølge mediet blev Magnus Heunicke ”senest” orienteret forud for pressemødet. Men ministeriet oplyser ikke præcist hvornår.

Imens var det først efter pressemødet, at det blev slået fast i offentligheden, at forslaget på nuværende tidspunkt ikke kan gennemføres, fordi det er i strid med EU-reglerne på tobaksområdet.

Sundhedsministeriet skriver til Frihedsbrevet, at Magnus Heunicke på pressemødet ”eksplicit” italesatte, at der var ”juridiske udfordringer”, som skulle løses, før forslaget kunne blive til noget.

”Det gælder både regler i Danmark og i EU,” forklarer ministeriet i dag.

På pressemødet sagde Magnus Heunicke, at kun New Zealand har indført lige så vidtrækkende regler. Men han nævnte ikke, at EU-regler blokerer for, at det kan gennemføres i Danmark.

Revidering af tobaksdirektiv

Få uger efter – den 5. april – lød det fra Sundhedsministeriets embedsværk i et svar til Folketinget, at forslaget for nuværende ikke kan gennemføres på grund af det såkaldte tobaksvaredirektiv i EU.

Det betyder, at medlemslande ikke må forbyde eller begrænse markedsføring af tobak.

Regeringen har dog ikke endeligt slukket for planerne om at gennemføre forslaget. Det har sundhedsministeren tidligere sagt.

Tobaksdirektivet skal nemlig revideres. Til den tid vil regeringen smøge ærmerne op og tage det op med EU-Kommissionen. Inden udgangen af 2024 vil kommissionen præsentere et udkast.

Derudover er der også en anden mulighed for regeringen, idet reglerne lader medlemslandene indføre aldersgrænser.

Sundhedsministeriet har vurderet, at den nuværende aldersgrænse på 18 år kan hæves år for år til eksempelvis 25 år inden for EU-reglerne.

Indtil reglerne eventuelt kan laves om i EU-regi, vil regeringen forsøge at skabe flertal i Folketinget for at gøre det gradvist.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra Magnus Heunicke.

Regeringen vil ”om nødvendigt” forbyde salg af tobak til unge

Regeringen møder borgerlig modstand med forslag om tobaksforbud

Sundhedsminister: Forslag om røgfrie unge er ikke slukket trods EU-regel

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også