Målet har været 15-20 nye butikker hvert år – sidste år åbnede Rema 1000 kun tre

Da vi stod ved indgangen til 2021, var der 357 Rema 1000-butikker rundt i landet. Ved udgangen af året var der 360.
Med blot tre butiksåbninger på et år – og en enkelt butiksflytning – bliver 2021 skrevet ind i discountkædens historiebøger som et særligt år, når det gælder nye butikker.
Tidligere har Rema 1000 nemlig åbnet væsentligt flere butikker årligt, og målsætningen har været at åbne 15-20 butikker hvert år som en del af vækststrategien. I 2018 åbnede kæden eksempelvis 22 butikker, i 2019 åbnede 17 nye butikker, og i 2020 var antallet 14.
Årsagen til det lave antal butiksåbninger i 2021 er ifølge Henrik Burkal, der er adm. direktør i Rema 1000 i Danmark, en ”knock on-effekt af coronaen.”
”Når vi laver nye butikker, så kan man groft sagt sige, at 5 pct. er at finde beliggenheden, 15 pct. er at bygge og 80 pct. er at få lov. Så meget af det at udvikle nye butikker er at arbejde med myndighederne i forhold til, hvor vi kan ligge, hvad vi må, hvordan vi kan bygge osv.,” siger han og fortsætter:
”I forbindelse med corona, hvor der var rigtig meget hjemmearbejde, har det været vanskeligt at have den dialog med myndighederne, som vi plejer at kunne have.”
I år vil Rema 1000 fortsat være udfordret af flaskehals-problematikken, og kæden forventer derfor kun at åbne fire eller fem butikker i løbet af 2022.
”Det har sat sig i tallene i forhold til åbninger både sidste år og i år. Men vi har en stærk pipepline fremadrettet, så vi har fortsat pæne ambitioner om vækst,” siger direktøren.
Er samarbejdet med myndighederne blevet nemmere, eller er det stadig lidt trægt post corona?
”Jeg har ikke fået så mange meldinger fra vores udviklingsfolk om, at det skulle være svært nu, så jeg forventer da, at vi er oppe i gear igen,” siger Henrik Burkal.
”Vi har en fornuftig pipeline going forward, men det er sådan med butiksprojekter ligesom med elefanters drægtighed, at det tager en vis tid. Så fra man får ideen, til det bliver til noget, kan der nogle gange gå flere år med sådan nogle projekter.”
15 nye butikker om året
Fremover vil målsætningen ifølge direktøren igen være at åbne omkring 15 nye Rema 1000-butikker årligt.
Er der nogen steder i landet, som I fremover har mest fokus på?
”Det vil jeg ikke gå så meget ind i. Selvom man har en høj markedsandel et sted, så kan der jo stadig godt være lommer i den by, hvor det giver mening at etablere sig. Og det er sådan, vi forholder os til det lokalt.”
”Og så er det selvfølgelig klart, at der er nogle områder, hvor det er sværere at komme ind i end andre, og hvor det tager længere tid,” siger direktøren.
Vil det allerede være i 2023, at I rammer målsætningen om at åbne omkring 15 nye butikker?
”Det vil være lidt præmaturt af mig at sige noget om allerede nu.”
Coops offensiv på discountmarkedet
Ifølge en analyse fra Retail Institute Scandinavia havde Rema 1000 sidste år en markedsandel på 14,8 pct. af discountmarkedet i Danmark, hvilket er på niveau med Nettos markedsandel.
Når man generelt kigger på det danske landskab af discountbutikker, møder de 360 Rema 1000-butikker konkurrence fra flere sider. Salling Group har i dag 525 Netto-butikker rundt i landet, Lidl har 138 danske butikker, og Aldi har 187 butikker.
Hos Coop har man tidligere fokuseret på Fakta-kæden, men nu satser koncernen på Coop 365discount-kæden. Den første butik blev åbnet i 2020, men Coop satte for alvor fart på udrulningen sidste år, hvor 55 Fakta-butikker blev konverteret til Coop 365discount-butikker.
Coop har i forlængelse af sit årsregnskab accelereret udrulningen, der nu har rundet 100 butikker. Målsætningen er, at der ved udgangen af i år skal være mere end 200 Coop 365discount-butikker rundt i landet – og det forventes, at der fortsat vil være omkring 200 Fakta-butikker.
Konkurrentens offensiv skaber dog ikke umiddelbart bekymrede miner hos Rema 1000-direktøren på hovedsædet i Horsens. Han holder fast i discountkædens egen strategi om åbning af nye butikker.
”Jeg har altid respekt for alle konkurrenter og forholder mig til, hvad de gør. Men først og fremmest forfølger vi vores egne tanker og planer, og så forholder vi os selvfølgelig nuanceret til, hvad de andre gør,” siger Henrik Burkal.
Direktøren understreger, at Rema 1000 starter med at fokusere på kunderne – og ikke konkurrenterne – når kæden etablerer nye butikker.
”Så det første er, at en ny butik skal give mening for kunderne, og så skal den give mening for en købmand, som kan drive en sund forretning, og så skal det give mening for Rema 1000-brandet og mærkevaren generelt,” siger Henrik Burkal.
”Det er sådan, vi starter, og når vi så kommer mere specifikt ind på den enkelte placering, så forholder vi os selvfølgelig til, hvordan kunderne bevæger sig, hvor mange kunder der er, hvordan de handler, hvad de handler, hvordan konkurrenternes anlæg og placeringer ser ud, og hvordan vi så kan bidrage i det lokalmiljø. Det er sådan, vi arbejder med at bygge sten på sten.”
Rema 1000 går over 200 millioner tilbage på bundlinjen: ”Vi er bedst i modvind”
Coops discountkæder giver røde tal på bundlinjen: ”Det var et skidt år for Fakta”