Dansk snedkerkøkkenfirma går konkurs - tidligere topchef i NKT overtager roret

Køkkenfirmaet Nicolaj Bo må dreje nøglen om efter pres på indtjeningen og en mislykket rekonstruktion. Ny ejer er indtrådt og vil videreføre firmaet i et mindre setup. ”Det er også et mere usikkert marked nu,” siger stifter, der fortsætter i driften.
Et "ret markant" omsætningsfald kombineret med stigende træpriser har presset indtjeningen i køkkenfirmaet Nicolaj Bo, der er gået konkurs | Foto: PR/Nikolaj Bo
Et "ret markant" omsætningsfald kombineret med stigende træpriser har presset indtjeningen i køkkenfirmaet Nicolaj Bo, der er gået konkurs | Foto: PR/Nikolaj Bo

En fejlslået vækststrategi koster det københavnske snedkerkøkken selskab Nicolaj Bo I/S en konkurs.

Det sker, efter Gældsstyrelsen har indgivet konkursbegæring mod selskabet efter en mislykket rekonstruktion, hvor det ikke lykkedes at få en afdragsordning med myndighederne omkring den gæld til Skat, der er akkumuleret i selskabet, forklarer kurator.

”Virksomheden er gået konkurs efter at have været under rekonstruktion, der ikke lykkedes, i en periode. Efter konkursens indtræden er der fundet en køber til aktiviteterne, som vil videreføre virksomheden, og som også har været i stand til at overtage en stor del af de ansatte, hvilket kun kan være tilfredsstillende,” siger advokat Rune Tandgaard Derno fra Kammeradvokaten, der er kurator på konkursboet.

Indtjeningen presset af prisstigninger

Bag køkken og mødeldesign firmaet står snedkeren Nicolaj Bo, der har drevet firma siden 2002 og lagt brand og design til forretningsgrundlaget. I 2018 fik selskabet en ny investor ombord og har siden forfulgt en vækststrategi, hvor selskabet blandt andet har investeret i at åbne to butikker i København og i markedsføring af det personlige brand og køkkendesign.

Strategien led imidlertid et knæk efter årsskiftet, hvor omsætningen dykkede, mens råvarer- og energipriser begyndte at stige. Det fik investoren til at trække stikket, og dermed var finansieringen væk under selskabet, fortæller Nicolaj Bo til DetailWatch.

”Strategien har været at drive virksomheden som en vækstvirksomhed med forholdsvist store investeringer. Men vi havde et ret markant omsætningsfald i januar og kombineret med stigende priser på råvarer og energi, har indtjeningen været meget presset,” siger Nicolaj Bo.

”Det er også et mere usikkert marked nu end for seks-otte måneder siden, hvor markedet ikke havde nogen grænser. Efterspørgslen er faldet meget, og selvom købelysten er der, er kunderne mere afventende, oplever vi,” siger Nicolaj Bo, der ikke vil sætte tal på den konkrete omsætnings- og resultatudvikling i selskabet, der som interessentselskab ikke har offentligt tilgængelige regnskaber.

Investoren, der havde 40 pct. af ejerskabet gennem investorselskabet NBIS Invest havde i seneste årsregnskab for 2020 en negativ egenkapital på 12 mio kr. og er i dag under konkurs, fremgår det af det centrale virksomhedsregister.

Nicolaj Bo laver primært snedkerkøkkener, men også møbler og garderober i nordisk design. | Foto: PR/Nicolaj Bo
Nicolaj Bo laver primært snedkerkøkkener, men også møbler og garderober i nordisk design. | Foto: PR/Nicolaj Bo

Mindre Setup

Efter forsøget på at rekonstruere selskabet slog fejl, har kræfterne været koncentreret om at redde køkkenfirmaet fra en lukning.

”Vi har arbejdet intenst sammen med rekonstruktøren i februar og marts med at finde en ny investor og ejer, og det er heldigvis lykkedes. Virksomheden er overdraget med virkning fra 5. april, så vi er tilbage i drift,” siger Nicolaj Bo, der fortsætter i det nye selskab som kreativ spydspids og daglig leder.

Den nye ejer er tidligere adm. direktør i NKT, Michael Hedegaard Lyng, der også indtræder som direktør i det nye selskab, NB Bespoke Kitchens ApS, som aktiviteterne videreføres i.

Det sker i et mindre setup, hvor ambitionerne som vækstvirksomhed er droslet ned, fortæller Nicolaj Bo. Antallet af medarbejdere er mere end halveret fra 34 til 13, og samtidig lukker den ene butik i København, mens firmaets flagship store på Esplanaden i København bevares.

”Vi har forsøgt at tilpasse omkostninger i den her proces, så vi ikke er så afhængige af at skulle vækste meget, men at vi kan lave en sund økonomi på den omsætning, vi er forholdsvis sikre på at kunne have,” siger Nicolaj Bo.

”Alle eksisterende kunder får leveret alle de ting, de har købt. Det har også været en vigtig mission i at få en overdragelse til at lykkes.”

Snedkeren Nicolaj Bo stiftede firmaet med snedkerkøkkener i eget design i 2002. Han fortsætter i firmaet efter konkursen, der også koster ham en personlig konkurs. | Foto: PR/Nicolaj Bo
Snedkeren Nicolaj Bo stiftede firmaet med snedkerkøkkener i eget design i 2002. Han fortsætter i firmaet efter konkursen, der også koster ham en personlig konkurs. | Foto: PR/Nicolaj Bo

Hæftede personligt

For Nicolaj Bo, der har været personlig interessent i selskabet, betyder det også, at han har hæftet personligt for gælden og derfor er personligt konkurs.

”Det vigtigste for mig er, at virksomheden fortsætter, at arbejdspladserne bliver bevaret, og kunderne får det, de har købt. I bagklogskabens lys havde det nok været bedre at drive det i et anpartsselskab, så udviklingen ikke var faldet tilbage på mig personligt, men det er, hvad det er.”

Mange detailselskaber er bukket under den seneste tid - tal fra Danmarks Statistik viste i sidste uge, at antallet af konkurser i detailbranchen i marts måned var det højeste i tre år.

Antallet af konkurser i detailbranchen stiger til det højeste i tre år

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også