Salling Group lukker Basalt: "Danmark er virkelig, virkelig tilbudsdrevet"

”Det har selvfølgelig ikke været rentabelt for os,” siger kædechef om lukningen af Salling Groups discountkæde Basalt, der nu fremrykkes.
Den første Basalt blev åbnet i Kastrup i oktober - bare seks uger efter idéen var født. Ved åbnigen var bl.a. Netto-topchef Braw Bakir (tv) til stede. | Foto: Stine Skriver
Den første Basalt blev åbnet i Kastrup i oktober - bare seks uger efter idéen var født. Ved åbnigen var bl.a. Netto-topchef Braw Bakir (tv) til stede. | Foto: Stine Skriver

To måneder efter Salling Group forlængede testen af discountkæden Basalt – og syv måneder efter den første slog dørene op – trækker dagligvarekoncernen nu stikket på konceptet.

Det er der flere årsager til, forklarer kædechef i Basalt, Henrik Nielsen. 

”Hovedgrunden er, at inflationen og energipriserne så anderledes ud, da vi åbnede Basalt, og det ser heldigvis anderledes ud nu,” siger han og uddyber, at konceptet samtidig har vist en svaghed den seneste tid, hvor forårs- og sommervejret har ændret efterspørgslen.

”Kunderne kan ikke få grillpølser, kolde drikkevarer og andre varer, vi efterspørger i den her tid. Det har Basalt stort set ikke noget af, og det har været meget tydeligt, at der har vores koncept haft det svært.”

Salling Group lancerede Basalt-konceptet i efteråret i fjor, hvor høj inflation og stigende priser pressede forbrugerens pengepung. Omkostningerne var skåret helt ind til benet og de energikrævende frost- og ferskvarer bl.a. valgt fra for at kunne tilbyde faste lave priser 15-20 pct. under almindelige discountbutikkers priser. 

Den første butik åbnede i oktober, men trods et voksende discountmarked er meldingen nu, at forsøget skal lukkes ned.

Har I fejllæst markedet? 

”Nej, det synes jeg ikke. Vi burde måske med vores erfaring vide det med sommersæsonen, men det er gået stærkt med at bygge konceptet, og vi har troet på, at det at tilbyde dagligvarer billigt var stærkt nok,” siger Henrik Nielsen, der ikke ønsker at sætte konkrete tal på nedgangen i kundestrømmen eller salget de sidste par måneder. 

Basalt valgte køle- og frostvarer fra for at begrænse energiomkostningerne. | Foto: Louise Reseke/detailwatch
Basalt valgte køle- og frostvarer fra for at begrænse energiomkostningerne. | Foto: Louise Reseke/detailwatch

Kunderne kører efter tilbud

Henrik Nielsen uddyber, at det er en af de erfaringer, der står mest tydeligt tilbage efter de seneste måneders test – nemlig hvor meget tilbud driver salget og forbrugernes indkøbsvaner i dagligvarehandlen. 

Her er Basalt-konceptet kommet til kort, fordi kæden har kørt med faste lave priser på alle varer og ”sparet” tilbud og tilbudsaviser væk for at kunne holde priserne lave hver dag. 

”Danmark er virkelig, virkelig tilbudsdrevet. Det (tilbud, red.) har vi ikke haft i Basalt, hvor vi i stedet har haft faste, lave priser, men kunderne kører i langt større grad efter tilbudsvarer.”

Har I undervurderet, hvor tilbudsdrevet indkøbsvanerne er?

”Vi er nærmere blevet yderligere bekræftet i, at det er sådan, det er. Vi troede de ryk, vi så i efteråret, ville disrupte markedet, og derfor lavede vi en innovativ test ret hurtigt for at se, hvordan kunderne ville agere,” siger Henrik Nielsen. 

Han pointerer, at Basalt i den forstand og som en test af markedet har været en succes.

”Vi fortryder intet. Vi har fået masser af erfaringer og fået testet det, vi ønskede, og derfor er tiden også rigtig til at stoppe testen.”

Det er bl.a. evnen til at eksekvere internt og hurtigt få et nyt koncept på benene samt en langt større kundeindsigt, som Salling Group nu tager med videre, forklarer Henrik Nielsen. Hvor meget de erfaringer har kostet i kroner og ører, har han ikke tal på.

”Det regnestykke kan vi ikke gøre op, men det har selvfølgelig ikke været rentabelt for os.”

Det lykkedes ikke at trænge igennem med konceptet
Det lykkedes ikke at trænge igennem med konceptet "Billigere end discount" i Basalt, der åbnede den første butik 11. oktober i Kastrup. Butikken bliver nu til Netto igen. | Foto: Pr / Linkedin

Chefskifte spiller ingen rolle

Salling Group står over for et topchefskifte efter sommer, når finansdirektør Anders Hagh overtager posten som adm. direktør for dagligvarekoncernen efter Per Bank, der rykker til Canada som ny topchef i detailkoncernen Loblaw. Det kommende skifte har dog ikke spillet ind på beslutningen om at lukke Basalt nu, siger Henrik Nielsen.

”Det er en fælles beslutning, som det har været hele vejen igennem.”

Med beslutningen lukker fire Basalt-helt, mens fire konverteres til Netto-butikker. Alle medarbejdere bliver tilbudt andre job i Netto, forklarer Henrik Nielsen.

”Beslutningen har intet med deres indsats at gøre, for den har været fantastisk,” siger Henrik Nielsen.

Han fortsætter også selv i Netto, hvor han har været regionschef for Netto i Nordsjælland og Bornholm. Om han fortsætter i den eller en anden rolle er for tidligt at sige, forklarer han.

De sidste Basalt-butikker lukker 29. juli. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også