Ny pris-app deler vandene: "Hvor smart har man lov at være"
”Vidste du, at du kan få penge tilbage, hvis prisen falder efter dit køb? Vi hjælper dig med at få denne forskel tilbage. Automatisk!”
Sådan lyder salgstalen for den norsk-stiftede app Tjommi, der skanner kvitteringer i brugernes mailbokse og sender anmodninger til butikker om tilbagebetaling, hvis en vare er faldet i pris i ugerne efter et køb – enten gennem en prisgaranti fra butikken eller ved at bruge den lovpligtige 14 dages returret på onlinekøb.
Hvis varen kan findes billigere et andet sted, vil Tjommi kontake butikken og få refunderet differencen, og Tjommi tager 25 pct. af beløbet.
Tjommis salgspitch har fået erhvervsorganisationen Dansk Erhverv op på barrikaderne.
”Hvor smart har man lov at være, og kan man bilde forbrugerne hvad som helst ind?,” skriver e-handelsdirektør Niels Ralund i et indlæg på Linkedin, som er akkompagneret at et billede, hvor han vender tommelfingeren ned.
I den anden hånd holder han et indlæg fra Tina Morell, chefkonsulent i Dansk Erhverv, der – omend i en lidt mindeligere tone – understreger samme pointe som Niels Ralund; forbrugere har ikke ret til at få pengene tilbage, hvis en vare falder i pris efter et køb.
Til DetailWatch understreger Tina Morell, at det er helt fint, kunder får penge tilbage, hvis der er givet en prisgaranti, og prisen på varen efterfølgende kan findes lavere et andet sted. Hun og Dansk Erhverv er dog skeptiske over, at Tjommi automatisk sender anmodninger, hvis der er sket et prisfald, fordi butikker har vidt forskellige regler og vilkår for returret og prisgarantier.
”Det er ikke ulovligt at have en forretningsmodel, der går ud på at prøve at presse de erhvervsdrivende til at give en rabat. Men set fra de erhvervsdrivendes synspunkt ville man nok foretrække, at forbrugerne selv henvendte sig, så man ikke får en masse uberettigede henvendelser fra en app, der sender anmodninger automatisk, uanset om kunden har ret til at få pengene eller ej,” siger Tina Morell.
Den kritik har dog ikke noget på sig, mener stifter og adm. direktør Henrik Johannessen, der til DetailWatch forklarer, at hele processen kun er automatisk for forbrugerne, der henter appen – bag kulissen er historien en anden.
”For vores brugere er det en automatiseret proces, men for os, der arbejder med appen, har vi en manuel proces, hvor vi ser på alle krav, der sendes ud, og sørger for, at det er 1:1 den samme vare (størrelse, farve etc), samt at den er på lager hos både givne butik og hvor den billigere vare er blevet fundet, samt sikre at prisen også reflekterer eventuel fragt,” siger Henrik Johannessen.
En app i hælene
Det er ikke udelukkende butikker med prisgarantier, som Tjommi sender anmodninger om tilbagebetalinger til. Tjommi bruger også den lovpligtige 14 dages returret på nethandel til at sende anmodninger om tilbagebetaling af differencen, hvis en vare er faldet i pris i perioden.
I teorien kan en butik blot afvise Tjommis anmodning, men nogle butikker vælger at udbetale differencen for at slippe for en returnering og genbestilling af samme vare til den nye pris.
”Der er det både nemmere og mere bæredygtigt at få en refundering, hvis man finder en bedre pris, frem for at man skal returnere produktet og så bestille en vare på ny til den lavere pris.”
”Grunden til, at Tjommi startede, var, at min far havde købt noget, og da prisen faldt, fortrød han og prøvede at få pengene tilbage. Det er, hvad vi løser i Tjommi ved at spørge om en refusion, da kunden har mulighed for at returnere varen. Så er det op til butikken, om de ønsker at give en ekstra god oplevelse,” siger Henrik Johannessen.
Hos Forbrugerrådet Tænk understreger jurist Martin Bruun-Houmølle, at der ikke er noget juridisk galt med den forretningsmodel, og at butikkerne bare kan sige fra.
”Forbrugeren kan altid 14 dage efter købet fortryde og herefter købe igen til den nedsatte pris. Så der er som sådan ikke noget lovstridigt i modellen, da de erhvervsdrivende jo kan kræve, at forbrugeren returnerer varen som forudsætning for tilbagebetaling af købesummen,” siger Martin Bruun-Houmølle og fortsætter:
”På den ene side gør appen forbrugere opmærksom på en mulighed, som de måske ellers ikke ville have brugt, men samtidig giver den jo også de erhvervsdrivende mulighed for at spare de administrative udgifter forbundet med fortrydelse ved udbetale differencen uden besværet med at skulle have varen retur og solgt igen mv.”
Dansk Erhverv mener dog, at modellen er en udnyttelse af returretten.
”Mange varer kommer på udsalg på et tidspunkt, og som erhvervsdrivende er man nødt til at vælge et tidspunkt, hvor udsalget starter. De har ingen pligt til at oplyse forbrugerne om, hvornår det sker. Hvis varen bliver sat ned, kan forbrugerne vælge at fortryde købet, hvis de tidsmæssige betingelser er opfyldt, og betale for at returnere varen.”
”De erhvervsdrivende må vurdere, hvor servicemindede de vil være, hvis kunden prøver at få differencen udbetalt i stedet for at udnytte fortrydelsesretten. Har kunden ikke krav på noget, kan de bare slå hælene i og sige, det vil vi ikke være med til,” siger Tina Morell.
Fra penge til gavekort
Netop dette har et stigende antal netbutikker gjort, og derfor har Tjommi set sig nødsaget til at ændre i sin forretningsmodel. Tjommi vil således i stigende grad samarbejde med butikkerne og i stedet for at reklamere for at få penge tilbage, vil Tjommi i stedet fokusere på at konvertere beløbet til gavekort, så butikkerne ikke går glip af omsætning.
”Som forbruger har man ret til at returnere produkter, og det er sådan set bare det krav, vi sørger for, at forbrugerne får, men hvis butikkerne ikke betaler, er det jo spild af tid for både os og vores brugere,” siger Henrik Johannessen og uddyber, at det har været et ønske fra butikkerne, at Tjommi skulle ændre sin model.
”Vi ønsker ikke at kæmpe mod butikkerne. Vi ønsker at skabe en win-win-model, og butikkerne har haft et ønske om, at vi ikke kæmper imod dem hele tiden.”
”Hvis ikke vi ændrer modellen, ender det bare med, at butikkerne prøver at ændre deres vilkår og finde forskellige veje rundt om, så vi vil hellere skabe en model, der er skalerbar og en win-win for forbrugerne og butikkerne,” siger Henrik Johannessen.
Ifølge Henrik Johannessen er appen downloadet omkring 160.000 gange, hvoraf de 10.000 downloads er i Danmark.
Henrik Johannessen lancerede appen i 2018, da han studerede økonomi i Norge. Da den første investering landede, flyttede selskabet til København, hvor teamet bag appen indtil nu har haft til huse. Det gør teamet dog ikke meget længere. Selskabet er nemlig i gang med at flytte teltpælene til Storbritannien og London.
”Her i Danmark har vi bygget teamet op og fået nogle populære investorer ombord. Vi tager til UK nu, fordi det er et af de største e-commerce markeder i verden, og vi har lige lanceret derovre. Det er næste skridt i vores vision om at blive en global spiller på e-commerce markedet, og det kræver penge, som vi skal rejse i UK, hvor der er langt flere penge end i Danmark,” siger Henrik Johannessen.