En del af Watch Medier

DetailWatchmandag6. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • E-commerce
  • Dagligvarer
  • Bolig og Design
  • Mode og Velvære
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • E-commerce
  • Dagligvarer
  • Bolig og Design
  • Mode og Velvære
  • Elektronik
  • Sport og Fritid
18.01.2023kl. 11.58

Ny pris-app deler vandene: "Hvor smart har man lov at være"

Flere end 10.000 danskere har hentet appen Tjommi, men hos Dansk Erhverv er begejstringen overkommelig. App-stifter afviser kritikken, men har de seneste måneder arbejdet på at ændre forretningsmodel.
Stifter og adm. direktør Henrik Johannessen i midten med armene over kors sammen med medarbejdere fra Tjommi. | Foto: Tjommi/pr
Stifter og adm. direktør Henrik Johannessen i midten med armene over kors sammen med medarbejdere fra Tjommi. | Foto: Tjommi/pr
af JENS BETAK NIELSEN

”Vidste du, at du kan få penge tilbage, hvis prisen falder efter dit køb? Vi hjælper dig med at få denne forskel tilbage. Automatisk!”

Sådan lyder salgstalen for den norsk-stiftede app Tjommi, der skanner kvitteringer i brugernes mailbokse og sender anmodninger til butikker om tilbagebetaling, hvis en vare er faldet i pris i ugerne efter et køb – enten gennem en prisgaranti fra butikken eller ved at bruge den lovpligtige 14 dages returret på onlinekøb.

Hvis varen kan findes billigere et andet sted, vil Tjommi kontake butikken og få refunderet differencen, og Tjommi tager 25 pct. af beløbet.

Tjommis salgspitch har fået erhvervsorganisationen Dansk Erhverv op på barrikaderne.

”Hvor smart har man lov at være, og kan man bilde forbrugerne hvad som helst ind?,” skriver e-handelsdirektør Niels Ralund i et indlæg på Linkedin, som er akkompagneret at et billede, hvor han vender tommelfingeren ned.

I den anden hånd holder han et indlæg fra Tina Morell, chefkonsulent i Dansk Erhverv, der – omend i en lidt mindeligere tone – understreger samme pointe som Niels Ralund; forbrugere har ikke ret til at få pengene tilbage, hvis en vare falder i pris efter et køb.

Til DetailWatch understreger Tina Morell, at det er helt fint, kunder får penge tilbage, hvis der er givet en prisgaranti, og prisen på varen efterfølgende kan findes lavere et andet sted. Hun og Dansk Erhverv er dog skeptiske over, at Tjommi automatisk sender anmodninger, hvis der er sket et prisfald, fordi butikker har vidt forskellige regler og vilkår for returret og prisgarantier.

”Det er ikke ulovligt at have en forretningsmodel, der går ud på at prøve at presse de erhvervsdrivende til at give en rabat. Men set fra de erhvervsdrivendes synspunkt ville man nok foretrække, at forbrugerne selv henvendte sig, så man ikke får en masse uberettigede henvendelser fra en app, der sender anmodninger automatisk, uanset om kunden har ret til at få pengene eller ej,” siger Tina Morell.

Den kritik har dog ikke noget på sig, mener stifter og adm. direktør Henrik Johannessen, der til DetailWatch forklarer, at hele processen kun er automatisk for forbrugerne, der henter appen – bag kulissen er historien en anden.

”For vores brugere er det en automatiseret proces, men for os, der arbejder med appen, har vi en manuel proces, hvor vi ser på alle krav, der sendes ud, og sørger for, at det er 1:1 den samme vare (størrelse, farve etc), samt at den er på lager hos både givne butik og hvor den billigere vare er blevet fundet, samt sikre at prisen også reflekterer eventuel fragt,” siger Henrik Johannessen.

En app i hælene

Det er ikke udelukkende butikker med prisgarantier, som Tjommi sender anmodninger om tilbagebetalinger til. Tjommi bruger også den lovpligtige 14 dages returret på nethandel til at sende anmodninger om tilbagebetaling af differencen, hvis en vare er faldet i pris i perioden.

I teorien kan en butik blot afvise Tjommis anmodning, men nogle butikker vælger at udbetale differencen for at slippe for en returnering og genbestilling af samme vare til den nye pris.

”Der er det både nemmere og mere bæredygtigt at få en refundering, hvis man finder en bedre pris, frem for at man skal returnere produktet og så bestille en vare på ny til den lavere pris.”

”Grunden til, at Tjommi startede, var, at min far havde købt noget, og da prisen faldt, fortrød han og prøvede at få pengene tilbage. Det er, hvad vi løser i Tjommi ved at spørge om en refusion, da kunden har mulighed for at returnere varen. Så er det op til butikken, om de ønsker at give en ekstra god oplevelse,” siger Henrik Johannessen.

Hos Forbrugerrådet Tænk understreger jurist Martin Bruun-Houmølle, at der ikke er noget juridisk galt med den forretningsmodel, og at butikkerne bare kan sige fra.

”Forbrugeren kan altid 14 dage efter købet fortryde og herefter købe igen til den nedsatte pris. Så der er som sådan ikke noget lovstridigt i modellen, da de erhvervsdrivende jo kan kræve, at forbrugeren returnerer varen som forudsætning for tilbagebetaling af købesummen,” siger Martin Bruun-Houmølle og fortsætter:

”På den ene side gør appen forbrugere opmærksom på en mulighed, som de måske ellers ikke ville have brugt, men samtidig giver den jo også de erhvervsdrivende mulighed for at spare de administrative udgifter forbundet med fortrydelse ved udbetale differencen uden besværet med at skulle have varen retur og solgt igen mv.”

Dansk Erhverv mener dog, at modellen er en udnyttelse af returretten.

”Mange varer kommer på udsalg på et tidspunkt, og som erhvervsdrivende er man nødt til at vælge et tidspunkt, hvor udsalget starter. De har ingen pligt til at oplyse forbrugerne om, hvornår det sker. Hvis varen bliver sat ned, kan forbrugerne vælge at fortryde købet, hvis de tidsmæssige betingelser er opfyldt, og betale for at returnere varen.”

”De erhvervsdrivende må vurdere, hvor servicemindede de vil være, hvis kunden prøver at få differencen udbetalt i stedet for at udnytte fortrydelsesretten. Har kunden ikke krav på noget, kan de bare slå hælene i og sige, det vil vi ikke være med til,” siger Tina Morell.

Fra penge til gavekort

Netop dette har et stigende antal netbutikker gjort, og derfor har Tjommi set sig nødsaget til at ændre i sin forretningsmodel. Tjommi vil således i stigende grad samarbejde med butikkerne og i stedet for at reklamere for at få penge tilbage, vil Tjommi i stedet fokusere på at konvertere beløbet til gavekort, så butikkerne ikke går glip af omsætning.

”Som forbruger har man ret til at returnere produkter, og det er sådan set bare det krav, vi sørger for, at forbrugerne får, men hvis butikkerne ikke betaler, er det jo spild af tid for både os og vores brugere,” siger Henrik Johannessen og uddyber, at det har været et ønske fra butikkerne, at Tjommi skulle ændre sin model.

”Vi ønsker ikke at kæmpe mod butikkerne. Vi ønsker at skabe en win-win-model, og butikkerne har haft et ønske om, at vi ikke kæmper imod dem hele tiden.”

”Hvis ikke vi ændrer modellen, ender det bare med, at butikkerne prøver at ændre deres vilkår og finde forskellige veje rundt om, så vi vil hellere skabe en model, der er skalerbar og en win-win for forbrugerne og butikkerne,” siger Henrik Johannessen.

Ifølge Henrik Johannessen er appen downloadet omkring 160.000 gange, hvoraf de 10.000 downloads er i Danmark.

Henrik Johannessen lancerede appen i 2018, da han studerede økonomi i Norge. Da den første investering landede, flyttede selskabet til København, hvor teamet bag appen indtil nu har haft til huse. Det gør teamet dog ikke meget længere. Selskabet er nemlig i gang med at flytte teltpælene til Storbritannien og London.

”Her i Danmark har vi bygget teamet op og fået nogle populære investorer ombord. Vi tager til UK nu, fordi det er et af de største e-commerce markeder i verden, og vi har lige lanceret derovre. Det er næste skridt i vores vision om at blive en global spiller på e-commerce markedet, og det kræver penge, som vi skal rejse i UK, hvor der er langt flere penge end i Danmark,” siger Henrik Johannessen.

Relaterede artikler:

  • Adm. direktør Peder Stedal fortæller, at nedskæringerne ikke vil påvirke varehusene eller Elgigantens ekspansionsplaner. | Foto: René Schütze

    Elgiganten reagerer på "udfordrende marked": Skal spare 10 pct.

    For abonnenter

  • Jacob Hübertz er finansdirektør og midlertidig adm. direktør for Vækstfonden. | Foto: Vækstfonden/pr

    Vækstfonden har tabt trecifret millionbeløb på Simple Feast-konkurs

  • Henrik Johannesen, stifter og direktør i Tjommi, til højre. | Foto: TjommiPR

    Dansk prisapp med hotelmilliardær i ejerkredsen får ny millioninvestering

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

I 2022 venter analytikerne, at den organiske vækst ender på 5 pct. | Photo: Pr/pandora
Mode og Velvære

Forud for regnskab: Pandora ventes at skuffe

En brand på det europæiske distributionscenter i Hamborg har blandt andet påvirket omsætningen negativt i Pandora.
  • Lego-ejer næsthøjest på listen over skattebetalere i 2021
  • Pandora får HR-chef fra Ikea med fortid i Maersk og Microsoft
Photo: Mads Claus Rasmussen
DetailWatch

Analyse: Coop-brandet på prøve

For abonnenter

I juni 2021 demonstrerede 3F mod arbejdsforholdene for Nemlig-chaufførerne. Nu har fagforeningen indgået en overenskomst med onlinesupermarkedet. | Foto: Thomas Borberg
E-commerce

Nemlig.com indgår overenskomst med 3F

For abonnenter

Max Riis Christensen, der er i 2010 var med til at stifte Makesyoulocal, er i dag adm. direktør i selskabet. | Foto: Makesyoulocal/pr
E-commerce

Webshops bør rykke til udlandet – også selvom udfordringerne hober sig op

For abonnenter

Der blev puttet færre varer i indkøbsvognene i 2022 i Danmark. | Foto: Thomas Borberg
DetailWatch

Detailsalget svandt mere i Danmark end i resten af EU i andet halvår

Foto: Thomas Borberg
DetailWatch

Tre er kørt på sygehuset efter arbejdsulykke ved Lego i Billund

Læs også

Kim Hyldahl (t.v), der var med til at stifte selskabet i 2010, overlod i 2021 direktørposten til David Skjødt. | Foto: PR
DetailWatch

Dansk modeselskab fortsætter sin himmelflugt

Mos Mosh fortsatte de seneste år med høj vækst på toplinjen og krydsede for første gang en halv milliard kr. i omsætning i det første år med ny direktør.

For abonnenter

Photo: Mads Claus Rasmussen
DetailWatch

Analyse: Coop-brandet på prøve

En ny supermarkedskæde, Coop, afløser Superbrugsen og Kvickly. Men kan koncernnavnet bygge bro til baglandet og sælge billetter ud mod kunderne? Her er for og imod.

For abonnenter

"Den her kritik handler for mig at se alene om, at han ikke har fået det, som han gerne ville have det,” siger borgmesteren i Nordfyns Kommune, Morten Andersen (V), om Rema-direktør Stephan Sørensens kritik af kommunen. | Foto: Joachim Ladefoged / Ritzau Scanpix
DetailWatch

Borgmester skyder tilbage mod Rema-direktør efter trusler om sagsanlæg

Nordfyns Kommune vil have en offentlig undskyldning fra Rema 1000’s udviklingsdirektør, efter at han har truet med at sagsøge kommunen. ”Vi tager på det kraftigste afstand,” lyder det fra borgmesteren.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Forud for regnskab: Pandora ventes at skuffe – 17.02
  • Detailsalget svandt mere i Danmark end i resten af EU i andet halvår – 15.35
  • B&O har hævet prisen på flere luksusprodukter markant – 14.12
  • Tre er kørt på sygehuset efter arbejdsulykke ved Lego i Billund – 13.19
  • Nemlig.com indgår overenskomst med 3F – 12.36
  • Irmas marketingschef stopper – 12.30
  • Webshops bør rykke til udlandet – også selvom udfordringerne hober sig op – 11.55
  • Webshop indgår aftale om ubemandede butikker på golfbaner – 11.35
  • Analyse: Coop-brandet på prøve – 11.15
  • Dansk modeselskab fortsætter sin himmelflugt – 11.05
  • Borgmester skyder tilbage mod Rema-direktør efter trusler om sagsanlæg – 10.30
  • Varer med Irma-logo bliver revet væk – 09.50
  • H&M skærer i arbejdstiden for svenske ansatte – 09.35
  • Basalt udvider test med "grænsehandelspriser" – 09.00
  • Dansk ambassadør i Rusland til danske virksomheder: Kom ud hurtigst muligt – 07.55
Flere nyheder

Watch Job

  • Regnskabs-/økonomichef

  • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

  • Revisor med minimum et par års erfaring

  • Business Intelligence Specialist

Se flere jobs

Kolofon

DetailWatch
Søg

Sektioner

  • E-commerce
  • Dagligvarer
  • Bolig og Design
  • Mode og Velvære
  • Elektronik
  • Sport og Fritid
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Louise Reseke

lr@detailwatch.dk

Tlf.: +45 3330 8450

  • Om DetailWatch

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7060 5381

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7060 5381

Job

Abonnement

Prøv DetailWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

detailwatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7060 5381

Læs mere om abonnement her

Adresse

DetailWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8450

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © DetailWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
DetailWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge