DetailWatch

Statsminister afviser inflationshjælp kan medføre overophedning

En ældrecheck på 5000 kroner vil ikke betyde overophedning af samfundet ifølge statsministeren.

Førende økonomer er bekymrede for en overophedning af økonomien, hvis politikerne sender for mange penge ud i samfundet. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der er blandt førende økonomer en bekymring for, at det kan føre til overophedning, hvis politikerne sender for mange penge ud i samfundet for at kompensere for prisstigningerne.

Statsminister Mette Frederiksen (S) frygter dog ikke, at en forhøjet ældrecheck på 5000 kroner vil medføre det. Det siger hun tirsdag i Folketingssalen under spørgetimen.

”Grundlæggende er jeg enig i, at når der er inflation, skal man være varsom, for vi risikerer at gøre problemerne større. Det mener jeg ikke, at regeringen har gjort med det relativt begrænsede forslag, som handler om de pensionister, der har mindst,” siger hun.

Socialdemokratiet har foreslået en ældrecheck, mens andre partier vil tilgodese eksempelvis studerende.

Oprindeligt ville regeringen finansiere hjælpen med et større underskud på de offentlige finanser. Men det har den opgivet at finde flertal for.

Nu mener regeringen, at pengene skal findes ved at nedjustere de offentlige investeringer i år og næste år.

Det er dog uvist, hvilket projekter der skal udsættes, og om det overhovedet er muligt.

Rammen er tre milliarder kroner. Men det reelle behov er på det tidobbelte, vurderes det.

”Jeg har understreget vigtigheden af, at vi virkelig farer med lempe. Man skal i runde tal op og kompensere for noget, der minder om 30-40 milliarder, hvis man skal kompensere en til en. Det viser noget om, hvor stor udfordringen er. Regeringen har foreslået et par milliarder, så vi er slet ikke i nærheden,” siger Mette Frederiksen.

Regeringen lægger nu forhandlingerne om inflationshjælp ind under forhandlingerne om en grøn skattereform.

Mere fra DetailWatch

Læs også

Relaterede