"Ramt af prisstigninger": Dansk cykelprofils køkkenfirma er gået konkurs

Stigende råvarepriser og store investeringer i 2021 har sendt Form Plus, der har cykelrytter Michael Valgren som medejer, i konkurs. Et salg er nært forestående, siger kurator.
Michael Valgren investerede i starten af september i Form Plus og købte omkring 45 pct. En måned senere er selskabet gået konkurs. | Foto: Ernst van Norde
Michael Valgren investerede i starten af september i Form Plus og købte omkring 45 pct. En måned senere er selskabet gået konkurs. | Foto: Ernst van Norde

Michael Valgren ved alt om op- og nedture fra sin cykelkarriere, der indtil videre blandt andet har budt på seks deltagelser i de franske bjerge i Tour de France og en bronzemedalje til VM i landevejscykling i 2021.

Nu kender den 30-årige professionelle cykelrytter også til nedtur i erhvervslivet, efter selskabet Form Plus, som han er medejer af, er gået konkurs. Det sker blot en måned efter, at Michael Valgren sammen med sin bror har øget sin ejerandel markant, så de nu ejer omkring 45 pct. af Form Plus ifølge CVR.

I samme forbindelse skød Michael Valgrens selskab 315.000 kr. i Form Plus i en kapitalforhøjelse.

Foruden cykelrytterens ejerskab står aarhusianeren Daniel Brinch og Jesper Lykkeskov, adm. direktør og stifter, nu for henholdsvis 10-15 pct. og 39 pct.

Selskabet har specialiseret sig i at levere køkkener med ”Ikea-hacks”, der betyder, at selskabet opgraderer køkkenskabe fra Ikea til danske snedkerløsninger af egetræ. Prisstigningerne på netop egetræ har imidlertid presset firmaet på likviditeten, fortæller Bo Christensen, advokat i Clemens Advokatfirma og kurator i konkurssagen, til DetailWatch.

”Sådan et køkkenfirma som Form Plus er afhængig af, at det kan få noget materiale til at lave køkkener, og de køkkener er lige pludselig blevet dyre på råvarer. Så konkursen skyldes primært, at likviditeten og driften i virksomheden har været hårdt ramt af de her prisstigninger, der har været på egetræ,” siger han og uddyber, at det er Form Plus, der selv har indgivet konkursbegæringen.

Bunden slået ud

Konkursen kommer, efter selskabet kom ud af 2021 med et underskud på 6,8 mio. kr. efter et underskud på 1,7 mio. kr. i 2020. Samtidig sparkede det store underskud egenkapitalen yderligere i rødt med et minus på 7,6 mio. kr.

Ifølge regnskabet fra 2021 bød året på ”store investeringer” i blandt andet et nyt showroom og flere ansatte til selskabets tre salgsafdelinger. Allerede i forbindelse med regnskabet italesatte ledelsen udfordringerne med prisstigninger.

”Året var også mærket af stigende udfordringer med prisstigninger på råvarer, særligt eg og andre ædle træsorter, marmor og andre materialer. Det medførte, sammen med et i øvrigt forhøjet omkostningsniveau, at dækningsgraden faldt, så trods den stærke vækst var årets resultat utilfredsstillende,” skrev ledelsen i sin beretning.

Michael Valgren, der i starten af september øgede sin ejerandel til omkring 45 pct. af Form Plus, vandt i 2021 bronze for Danmark til VM i landevejscykling. Det er et af karrierens største resultater for den alsidige 30-årige rytter. | Foto: Ernst van Norde
Michael Valgren, der i starten af september øgede sin ejerandel til omkring 45 pct. af Form Plus, vandt i 2021 bronze for Danmark til VM i landevejscykling. Det er et af karrierens største resultater for den alsidige 30-årige rytter. | Foto: Ernst van Norde

Forventer hurtigt salg

Ifølge kurator Bo Christensen er planen at få solgt den samlede virksomhed videre til nye hænder. Han fortæller, at han allerede er i dialog med flere potentielle købere, og at det for ham er magtpåliggende, at sagen håndteres hurtigst muligt af respekt for virksomhedens ansatte og mange kunder.

”Vi kan ikke sidde på hænderne for længe, for værdien af virksomheden svinder ind hver dag, i og med kunderne eller dem, der overvejede at købe et Form Plus-produkt, går til en konkurrent, når de læser, at Form Plus er gået konkurs. Derfor er der behov for, at vi relativt hurtigt finder en afklaring,” siger Bo Christensen og tilføjer:

”Jeg håber – og det er et håb – at vi kan være på plads i den her uge.”

Form Plus har showrooms i henholdsvis Aarhus-forstaden Højbjerg, København og Lyngby.

DetailWatch har forsøgt at få en kommentar fra adm. direktør Jesper Lykkeskov, men han har ingen kommentarer til konkursen.

Kæmpede for bæredygtig cykelindustri i Afrika: Nu er dansk cykelkæde gået konkurs

Konkurserne i den norske detailhandel stiger markant

Medstifter af konkursramt tøjbrand takker tidligere investorer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også