Faldende salg får varelagre til at bugne: "Der kommer flere gode tilbud"

Både Coop og Salling Group melder om opbremsning i salget af nonfood. Det giver udsigt til massiv tilbudsstrøm for at få lagrene nedbragt, men også et øget pres på indtjeningen for de i forvejen klemte dagligvarekoncerner.
Der er flere tilbudskilte i vente på nonfood varer, der lige nu giver stopfulde lagre hos Coop og Salling Group. Det kan give deflation på nonfood, mener sidstnævnte. | Foto: Anthon Unger
Der er flere tilbudskilte i vente på nonfood varer, der lige nu giver stopfulde lagre hos Coop og Salling Group. Det kan give deflation på nonfood, mener sidstnævnte. | Foto: Anthon Unger

Mens priserne på mælk og smør og andre dagligvarer ikke ser ud til at falde foreløbig, er der udsigt til brandudsalg på alt fra havehynder til stegepander i de store supermarkeder.

Landets to største dagligvarekoncerner, Coop og Salling Group, melder begge om en kraftig opbremsning i salget af nonfood i første halvår. Baggrunden er de stigende leveomkostninger på ikke mindst på el, benzin og mad, der får forbrugerne til at holde igen med andre indkøb samt eftervirkningen af coronapandemien, hvor nedlukningerne fik kunderne til at købe flittigt ind til hus og have.

I Coop vil informationsdirektør Jens Juul Nielsen ikke sætte tal på omsætningsfaldet, men kalder det markant.

”Det har været forskelligt, hvilke varer der har været ramt på forskellige tidspunkter, men samlet set er der et markant fald efter nogle år, hvor vi også har haft ekstra høj omsætning. Det betyder, at der lige nu er større lagre end normalt. Og det resulterer i, at der er og kommer flere gode tilbud på Coop.dk Shopping og i Kvickly, for at vi kan få bragt lagrene ned.”

Også i Salling Group meldte topchef Per Bank i begyndelsen af juli om hårdt pres på nonfood-salget, da han gjorde status på første halvår.

”Fra vores egne logistik-kolleger er meldingen, at det er svært at opdrive lagerplads i Danmark. Lagrene er fyldt op af nonfood, for der er – populært sagt – ikke rigtig nogen, der skifter fladskærmen ud i det her klima,” skrev Per Bank i et opslag på Linkedin om udviklingen.

Risiko for deflation

På linje med Coop varslede Per Bank, at de bugnende lagre vil udløse en heftig tilbudsstrøm på nonfood, men også risikoen for deflation og altså tab på varesalget.

”Kigger vi lidt frem, kan der komme deflation på nonfood, når lagrene skal realiseres. Det er godt nyt for kunderne, for det får de glæde af,” skrev Per Bank.

I Coop ser Jens Juul Nielsen ikke en længerevarende skævhed og overflod i udbuddet, der kan koste nedskrivninger på lagervarer.

”Vi forventer, at de større lagre kan reduceres med gode tilbud de kommende måneder, så det er ikke en langsigtet deflation – for vi har reguleret fremtidige indkøb ned,” lyder det.

For både Coop og Salling Group er udsigten til at måtte holde brandudsalg på nonfood for ikke at brænde inde med varer dårligt nyt for forretningerne, der i forvejen har tabt indtjening på fødevaresalget i første halvår på grund af forbrugernes søgen mod tilbud og discount og fravalg af supermarkederne.

”Trods inflation på over 10 % viser opgørelsen et nærmest uændret salg i kroner og øre sammenlignet med samme periode sidste år. Altså følger salget af dagligvarer simpelthen ikke med inflationen. Hvorfor ikke? Fordi kunderne handler smartere,” konkluderede Per Bank.

I Coop har formand Lasse Bolander i et interview til DetailWatch fortalt, at udviklingen indebærer risikoen for, at året kan ende med et underskud.

”Det kan vi ikke sige, fordi sigtbarheden er så lav, men det bliver ikke noget godt resultat. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at få så godt et resultat som muligt, men det kan ikke blive et prangende resultat med alle de udfordringer, der er i markedet,” sagde Lasse Bolander.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også