Landdistrikter: Tre ting kan hjælpe trængte bymidter

Der skal sættes ind på flere områder for at undgå, at by- og handelslivet presses yderligere ud af landets bymidter, mener Landdistrikternes Fællesråd.
Foto: PR / Realdania/Steffen Stamp
Foto: PR / Realdania/Steffen Stamp

En undersøgelse fra Cowi viste for nylig, at antallet af butikker fra 2006 til 2020 er skrumpet med en femtedel - svarende til 5.800 butikker.

Som DetailWatch har beskrevet i flere artikler betyder den udvikling, at mange kommuner kæmper med fragmenterede og forfaldne bymidter, der har mistet kraften som naturlige samlingspunkter.

Problemstillingen kræver ifølge Landdistrikternes Fællesråd, der bliver hevet flere værktøjer op at værktøjskassen politisk.

”Danskerne ser fortsat en stor værdi for sammenholdet i lokalsamfundet og som byernes vartegn, at vi har attraktive og levende bymidter. Vi ser rigtig positive effekter de steder, hvor man bevarer og investerer i en attraktiv bymidte, der inviterer til brug. Det kan være inspirerende dagligvarebutikker, serviceerhverv, restaurant- og cafémiljø eller åbne opholds- og legepladser,” udtaler Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, i en pressemeddelelse.

Byfornyelse, bedre internet og bremse på nye butiksområder

Konkret peger foreningen på tre greb for at bekæmpe muskelsvindet i bymidterne.

For det første anbefaler rådet et stop for anlæggelsen af flere store butiksområder uden for bymidterne. Siden planloven åbnede for muligheden i 2017 er der blevet udlagt mere end 600.000 m2 til såkaldte boksbutikker uden for bymidterne og det har været med til at trække handelsliv fra bycentrene. Regeringen foreslog sidste år et femårigt stop for udlægningen af de såkaldte aflastningsområder, men kom ikke igennem med forslaget, da planloven i juni blev opdateret.

Derudover mener Landdistrikternes Fællesråd, at den øgede nethandel også giver muligheder for de mindre byer, og at der derfor bør investeres i bedre bredbånd i yderområderne og et kompetenceløft af de ansatte i de lokale butikker.

Som det tredje anbefaler rådet, at der afsættes flere penge til byfornyelse, så midlerne hæves fra 200 mio. kr. årligt til 330 mio. kr. Pengene skal bl.a. gå til nedrivning og fornyelse af mindre bymidter-

”Konsekvenserne kommer først for alvor, hvis bymidterne får lov at forfalde. Derfor ser vi gerne, at puljen med byfornyelsesmidler matcher det betydeligt større behov i de mindre byer, og at man vil genoverveje et stop for aflastningsområder uden for bymidter i en 5-årig forsøgsperiode for at sikre handelslivet i bymidterne. Det selvom et stop for aflastningsområder ikke var en del af planlovsforliget for nylig,” siger Steffen Damsgaard.

Kommuner søger løsninger: ”Butikker er over tid lukket, og byen er nu spredt”

Minister om landets bymidter: ”Det er en brændende platform”

På 14 år er hver femte butik i danske bymidter lukket

Regeringen lander ny planlov med de blå partier – men uden centralt ønske

Store butikskæder ånder lettet op over ny planlov

Regeringens forslag om femårigt stop for store butiksområder dør hos Venstre

14 byer er udvalgt til at blive frie bymidter i regeringens forsøgsordningDel artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også