Boozt vil ikke lægge nye ordrer hos Ecco, men sælger stadig skoene: "Alternativet er at brænde dem"

Det er den nok varmeste kartoffel i detailbranchen netop nu. Hvor meget skal man som forhandler gøre sig til moralsk dommer over sine leverandører? Eller mere konkret – hvordan forholder forhandlerne sig til Eccos udmelding om uhæmmet at fortsætte driften i sine omkring 250 russiske butikker?
Den hæderkronede familieejede skokoncern overtræder på den ene side ikke loven ved at blive i Rusland. På den anden side skurer det, at koncernen indirekte støtter et land, hvis styre i øjeblikket fører en blodig krig mod Ukraine.
Den nordiske modegigant Boozt, der torsdag landede en omsætning på 1,4 mia. kr. i første kvartal af 2022, har tidligere meldt ud, at den i ”aktuelt afholder sig fra at gennemføre nye ordrer hos Ecco.”
En udmelding, der bliver lidt mere kuriøs, fordi netop Ecco i sin tid var med til at stifte Boozt og indtil for få år siden var en vellidt del af ejerkredsen.
Eccos sag
Men selvom Boozt har besluttet ikke at lægge nye ordrer på sko fra Ecco i den kommende tid, fortsætter kodekoncernen med at sælge Ecco-sko.
”Vi sælger stadig de varer fra Ecco, som er købt og betalt. Alternativet er, at vi brænder dem, og det tror jeg ikke, der er nogen, der bliver glade for,” siger Hermann Haraldsson, adm. direktør og stifter i Boozt.
Kommer I til at bestille nye Ecco-sko under de nuværende omstændigheder, hvis de fortsætter i længere tid?
”Under nuværende omstændigheder har vi valgt ikke at bestille nye sko.”
Hvad skal der til, før I igen køber hos Ecco? Køber I af dem, hvis de trækker sig ud af Rusland?
”Jeg vil hverken spekulere for eller imod. Vi ser på situationen og ser, hvordan det udvikler sig, og så tager vi stilling, når den tid kommer. Ecco skal selv håndtere sin egen sag, og i princippet er det jo en sag mellem dem og deres bagland.”
Men I forholder jer jo også til den situation, de har valgt at sætte sig i, og det forplanter sig jo også i jeres virksomhed...?
”Lige præcis. Og det har det også gjort.”
Én af mange fortørnede forhandlere
Krigen i Ukraine har i første omgang tvunget store detailvirksomheder til at tage stilling til egne aktiviteter i en storpolitisk kontekst, hvor omdømmekapital trumfer egenkapital, og hvor ideologi vejer tungere end forretning. Allerede i løbet af krigens første uge lukkede Lego alle sine leverancer til Rusland, mens Jysk valgte at lukke sine 13 russiske butikker samt onlineshop og fulgte dermed i slipstrømmen af internationale giganter som H&M og Ikea.
I anden omgang er kritikken så haglet ned over de få vestlige virksomheder, deriblandt altså Ecco med hovedkontor i sønderjyske Bredebro, der har fortsat driften i Rusland.
I de seneste uger har en lang række forhandlere af Ecco, deriblandt Miinto, Stylepit og Golf & Fashion, så besluttet helt at stoppe samarbejdet med Ecco og fjerne alle Ecco-varer på hylderne, mens blandt andet Paw Sko, Skoringen, Eventyrsport og altså Boozt afventer yderligere besked fra Ecco, før de lægger nye ordrer, men fortsætter salget fra de allerede indkøbte sko.
Ecco-direktør Panos Mytaros har tidligere begrundet beslutningen om at blive i Rusland med, at man ikke ville lade ”1.800 ansatte og deres familier i stikken”, og at koncernen ikke ville tage ”del i politik”, som han sagde i et interview med Finans.
Ecco lagde for få år siden sin hidtil største investering nogensinde i netop Rusland. En investering, der ligger i milliardklassen. I dag er Rusland Eccos tredjestørste marked efter Kina og Europa.
”Vi opfører os ordentligt”
Den anspændte situationmed krigen og Eccos deltagelse på russisk side betyder også, at en stor modevirksomhed som Boozt i nutiden og fremtiden må forholde sig til storpoltiske spændinger.
”Vi er en anstændig virksomhed og vil gerne opføre os anstændigt. Derfor har vi aldrig været i Rusland og kunne ikke drømme om at handle med Rusland før den dag, det bliver et demokrati. Vi opfører os ordentligt, og den politiske verdenssituation har selvfølgelig stor betydning for, hvordan vi agerer,” siger Hermann Haraldsson fra Boozt.
Så hvornår bliver det for meget for jer, og hvornår må I trække en streg i sandet i fremtiden?
”Ja, det er jo så det. Det er meget nemmere at sige, hvad man ikke vil, end hvad man vil. Man har jo sine værdier, og jeg har som person, direktør og stifter værdier, og dem holder vi os til. Hvis vi føler, at noget begynder at træde over vores værdier, siger vi fra,” siger han.
”Klassiske metoder” får Boozt til at vokse markant i første kvartal af 2022
Boozt investerer tocifret millionbeløb i dansk liveshopping-virksomhed
Ny ejer vil genrejse konkursramt tøjkæde: ”Vi vil gerne være stærkere i Jylland”