Stor brillekæde søsætter nyt forskningsprojekt med dansk universitet

Synoptik har igangsat et nyt forskningsprojekt i samarbejde med Københavns Universitet, der skal prøve at forudsige, hvem der kan blive ramt af grøn stær og andre øjensygdomme.
Forskningsprojektet, der er et samarbejde mellem brillekæden Synoptik og Københavns Universitet, involverer på sigt hundredetusindvis af danskere. | Foto: Astrid Dalum
Forskningsprojektet, der er et samarbejde mellem brillekæden Synoptik og Københavns Universitet, involverer på sigt hundredetusindvis af danskere. | Foto: Astrid Dalum
AF RITZAU OG ALEXANDER THORUP

Når kunder i brillekæden Synoptik fremover får foretaget en synsprøve, kan de samtidig være med til at forebygge alvorlige sygdomme som eksempelvis grøn stær.

Et nyt forskningsprojekt vil nemlig undersøge, om man kan finde en mulig sammenhæng mellem billeder af nethinden og risikoen for at blive ramt af sygdomme senere hen.

”Det her er et fuldstændigt enestående projekt. Ikke bare i Danmark, men også på internationalt plan. Hvis det går, som vi håber og tror, kan det gøre os i stand til både at sikre bedre syn for en masse mennesker og redde livet for andre,” siger Miriam Kolko, der er overlæge i øjensygdomme på Rigshospitalet og professor på Københavns Universitet.

Det vil være op til Synoptik-kunderne selv, om deres synsprøve må indgå i projektet. Siger de ja, bliver der taget en skanning af deres nethinde. De vil også få målt blodtrykket, få taget en spytprøve og få lavet en dna-analyse.

På samme måde vil 30.000 tidligere Synoptik-kunder over 50 år blive spurgt, som de vil levere sundhedsdata til projektet.

Det er ikke kun risikoen for at få grøn stær, man håber at kunne få en bedre vurdering af med forskningsprojektet.

Målet er også, at databasen skal bruges til at udvikle en algoritme, der kan sige noget om risikoen for forhøjet blodtryk eller hjerte- og karsygdomme, så sygdommene kan forebygges i tide, og inden de bliver livstruende.

Indsamlingen af data vil foregå i Synoptiks 101 butikker landet over.

Det er også den erhvervsdrivende fond Synoptik-Fonden, der finansierer de første fire års arbejde med projektet.

Succesfuldt dansk modebrand åbner sin første butik i udlandet

Stor legetøjskoncern planlægger at hæve priserne efter Rusland-exit

Superbrugsen og Kvickly går sammen i fælles modangreb mod discount

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også