Vækstfonden kalder antallet af nye detailfirmaer for "positiv overraskelse"

1964. Så mange nye anparts- eller aktieselskaber blev der etableret inden for detalbranchen i 2021, viser tal, som Vækstfonden har trukket for DetailWatch.
Antallet ligger godt 200 under antallet i 2020, hvor der blev sat 2185 nye detailselskaber i søen ifølge det centrale virksomhedsregister. Dermed gik udviklingen modsat i detailbranchen end i det brede billede. Samlet set steg antallet af nystartede firmaer i 2021 nemlig med 3.213 - en stigning på 11 pct.
Men selvom iværksætterpilen var nedadgående i detailbranchen, har udlånsdirektør i Vækstfonden, Jens Mølby, ikke svært ved at se de gode takter i udviklingen.
”Det er en positiv overraskelse, at der stadig i 2021 har været den appetit på at etablere sig og komme i gang. Det gælder ikke mindst i detailhandlen, hvis man kigger på, hvilken mavefornemmelse spirende iværksættere er gået ind i 2021 med. Det så meget vanskeligt ud efter nedlukningen i 2020, men det viser bare, at der er en stærk virketrang og kultur for entreprenørskab,” siger Jens Mølby.
Nødvendigt med online vindue
Vækstfondens opgørelse over de 32.494 nye virksomheder, der i alt blev etableret sidste år, viser, at langt hovedparten blev sat i søen i hovedstadsregionen. Herefter fulgte Region Midtjylland, Region Syddanmark, Region Sjælland og endelig Region Nordjylland.
Ifølge Jens Mølby var fordelingen inden for detail ikke isoleret til de største byer, men bredt fordelt i hele landet. Det tilskriver han en større bevidsthed om at støtte lokale butikker, der understøtter motivationen til at starte nyt.
”Der er mange lokalmiljøer, der begynder at investere mere i butikslivet i nærområdet, fordi man ved, hvor meget et lokalt butiks- og handelsliv betyder,” siger Jens Mølby.
”Mange lokale butikker har også fået mere rækkevidde under corona, fordi de har været gode til at omstille sig og eksempelvis lave live shopping på sociale medier kombineret med aktiviteter i butikkerne.”
Vækstfonden investerer ifølge Jens Mølby omkring 2 mia. kr. årligt i omkring 800 selskaber - også inden for detailbranchen. Her er online tilstedeværelse og salg et af de parametre, Vækstfonden tager bestik af, når den sender penge efter startups, forklarer han.
”Hvis du ser, hvor stor en del af forbrug og varekøb, der finder sted over nettet, så er det i dag nødvendigt som detailhandler at kunne møde kunderne på nettet også, hvis man skal bygge en langtidsholdbare forretning. Hvad enten det er med e-commerce eller SoMe-strategi.”
Relaterede artikler:
Næsten 2000 nye detailfirmaer så dagens lys sidste år
For abonnenter